Το τέταρτο αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν στη διεθνή αγορά αποτελεί σήμερα η ελληνική φέτα, με τα 2/3 της παραγωγής να εξάγονται, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε 7% ποσοτική αύξηση στις εξαγωγές.
Για ένα μοναδικό προϊόν με τρομερές προοπτικές στις 78 αγορές που εξάγεται έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ. Παύλος Σατόλιας στο πλαίσιο συζήτησης στην εκδήλωση για την απονομή των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (6/12) στη Θεσσαλονίκη.
«Η φέτα είναι η ταυτότητα της χώρας μας, αλλά πρέπει να έχουμε ισχυρά συνεταιριστικά σχήματα και την πολιτεία αρωγό να επιλύει τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, των εργατών, των θεμάτων της αγοράς. Η φέτα δεν κινδυνεύει στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό της χώρας. Είναι ένα μοναδικό προϊόν, που τα επόμενα χρόνια θα απογειωθεί, αρκεί να προσέξουμε να έχουμε τον κτηνοτρόφο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σατόλιας.
Στην ομαλοποίηση της αγοράς σχετικά με τις τιμές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ρούσσας ΑΕ, κ. Αλέξανδρος Μποτός, επισημαίνοντας ότι υπήρχε πτώση στις τιμές, λόγω του χαμηλού κόστους του γάλακτος και βρισκόμαστε σε ισορροπία των τιμών. «Θα διαγραφεί μια καλύτερη πορεία για το προϊόν. Είναι κοντά στη μοτσαρέλα, την γκούντα και το παρμιτζιάνο, το τέταρτο δηλαδή πιο αναγνωρίσιμο τυροκομικό προϊόν, αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά. Από δω και πέρα, θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη, κυρίως, των τιμών για να μη χάσουμε θέσεις στο ράφι» πρόσθεσε.
«Η τιμή που έχει διαμορφωθεί φέτος στο γάλα είναι κοντά στο 1,5 ευρώ», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου, κ. Ιωάννης Καραγκόγκος, ο οποίος προέρχεται από ένα αποκλειστικά κτηνοτροφικό χωριό του Ολύμπου. «Έχουν συνεργαστεί όλοι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής με τις ομάδες παραγωγών και έχουμε στήσει τον συνεταιρισμό μας, με κύριο παραγόμενο προϊόν το αιγοπρόβειο γάλα που είναι και η πρώτη ύλη για την παραγωγή της φέτας», σημείωσε ακόμη ο κ. Καραγκόγκος.
Στο ζήτημα της ευλογιάς αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Βιοζωκάτ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, κ. Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, υποστηρίζοντας ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν θίξει στο υπουργείο είναι το κομμάτι των ελέγχων στα σύνορα.
«Από τον Μάιο είχαμε εντοπίσει το πρόβλημα βλέποντας να μπαίνουν ασύστολα στη χώρα ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο. Όπως έχει αποδειχθεί, κατά συντριπτική πλειοψηφία, η διασπορά της ευλογιάς, οφείλεται στις μετακινήσεις και τις εισαγωγές των ζώων, οπότε είναι φως φανάρι στο κράτος τι πρέπει να κάνει και πώς πρέπει να μεριμνήσει. Οπότε ελπίζουμε όλοι μας να είμαστε τυπικοί και σοβαροί απέναντι στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου», είπε καταλήγοντας.