Του Προκόπη Χατζηνικολαου
Ματαιώνεται όπως όλα δείχνουν η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου με τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο και τα ταμεία. Οι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασαν νέες αντιρρήσεις οι οποίες θα επιλυθούν σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, με την έλευση των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός της ρύθμισης ακόμα και τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Επίσης, σε μια ύστατη προσπάθεια το Μαξίμου επιχειρεί να εντάξει στις 120 δόσεις όλους όσους έχουν χρέη έως 10.000 ευρώ ανεξαρτήτως εισοδήματος και κριτηρίων.
Οι επιθυμίες του Μαξίμου, αναφέρει ο ίδιος παράγοντας είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς καθώς σε αυτήν περίπτωση θα είχαν την ίδια αντιμετώπιση οι πραγματικά αδύναμοι φορολογούμενοι που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ενδεχομένως να έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Ο ίδιος παράγοντας υποστηρίζει ότι οι οφειλέτες με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχουν αβαντάζ και για όσους έχουν εισοδήματα πάνω του ποσού αυτού θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια . Σημειώνει δε, ότι η δομή της ρύθμισης επιτρέπει στους οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν σε αυτήν καταβάλλοντας ελάχιστη δόση 20 ευρώ. Ειδικότερα, η νέα ρύθμιση που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ (διαφοροποιείται από αυτή του Μαξίμου) θα προβλέπει:
• Για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία θα υπάγονται κατευθείαν στο καθεστώς των 120 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
• Για εισοδήματα από 10.001 έως 15.000 ευρώ θα υπολογίζεται ετήσια δόση ίση με το 4%-5% του εισοδήματος. Τα κλιμάκια και τα ποσοστά θα τροποποιούνται ανά 5.000 ευρώ. Από 15.001 έως 20.000 ευρώ υπολογίζεται ετήσια δόση που θα ανέρχεται στο 7%-8% του εισοδήματος. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ και χρέος 4.000 ευρώ θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος του σε 100 μήνες καταβάλλοντας 40 ευρώ τον μήνα.
• Όσοι φορολογούμενοι προβούν σε εφάπαξ καταβολή των οφειλών τους θα απαλλάσσονται στο 100% από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα.
• Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 20 ευρώ.
• Θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων για τους φορολογούμενους που εντάσσονται στη ρύθμιση.
• Η ρύθμιση θα έχει ως πεδίο εφαρμογής τα χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31/12/2018.
• Προθεσμία τριών μηνών για την ένταξη στη ρύθμιση.
• Η ρύθμιση αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες που έκλεισαν τα μπλοκάκια τους, ανέργους, αγρότες ειδικού καθεστώτος και γενικώς όσους εξαιρούνται από την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.
• Η πάγια ρύθμιση θα παραμείνει στις 12 δόσεις.