Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα και την αναφορά ότι το 2024 θα πρέπει να μπει «κόφτης» στις καθαρές δαπάνες της επόμενης χρονιάς ώστε το ποσοστό αύξησής τους να μην ξεπεράσει το 2,6%, άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται η παραφιλολογία: η Νέα Δημοκρατία -η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση στις 26 Ιουνίου- δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί και η δεύτερη θητεία Μητσοτάκη στον πρωθυπουργικό θώκο θα ξεκινήσει με κατάργηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η πραγματικότητα όμως φαίνεται να απέχει πολύ από τη συγκεκριμένη παραφιλολογία. Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, θα έχει διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτήσει ένα πρώτο μέτρο στήριξης αμέσως μετά τις εκλογές (όπως έγινε και το 2019 με τον ΕΝΦΙΑ) μόνο που αυτή τη φορά το βάρος θα πέσει στη μεγαλύτερη ανοικτή πληγή της περιόδου που είναι οι τιμές των τροφίμων.
Πιθανότερο σενάριο, η επέκταση του Market pass ώστε να καλυφθούν οι πολίτες με τα χαμηλότερα εισοδήματα και για το γ’ ενδεχομένως και για το δ’ τρίμηνο. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει ο ανασχεδιασμός του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο με τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις να φαίνονται από την 1/1/2024 στους νεοεισερχόμενους αλλά και στους κατέχοντες θέσεις ευθύνης.
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα ενεργοποιηθούν νέες αυξήσεις στις συντάξεις (με το ποσοστό να φτάνει περίπου στο 3,5%) ενώ μείωση των κρατήσεων για την εφορία θα δουν και όλοι οι γονείς με παιδιά λόγω της αύξησης του αφορολογήτου. Όσο για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, θα δρομολογηθεί μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
Τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εμποδίζουν σε καμία περίπτωση την υλοποίηση των εξαγγελιών που έχουν γίνει από τον πρώην πλέον πρωθυπουργό. Καταρχήν, για το 2023, δεν υπάρχει σε εφαρμογή η ρήτρα αναπροσαρμογής κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος όχι γιατί θα ενεργοποιηθούν φέτος ρήτρες ελλειμμάτων από την Κομισιόν αλλά γιατί η χώρα θα θέλει να κρατήσει την καλή εικόνα που έχει στις διεθνείς αγορές.
Με την μέχρι τώρα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, φαίνεται ότι θα δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος μέσα στο τρέχον έτος ώστε και να υπάρξει βοήθεια για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών των τροφίμων (ή όποιο άλλο μέτωπο ανοίξει) και να μην διαταραχθεί ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 1%.
Για το 2024, τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας είναι ήδη κοστολογημένα. Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα στοιχίσει περί τα 500 εκατ. ευρώ και έχει επικοινωνηθεί ως μέτρο στην Κομισιόν. Η αύξηση των συντάξεων είναι νομοθετημένη και θα γίνει ενώ η αύξηση του αφορολογήτου για τους γονείς με παιδιά κοστίζει όχι περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ.
Με αυτά τα μέτρα, πρόβλημα στον στόχο για παραγωγή πλεονάσματος στην περιοχή του 2% δεν πρόκειται να υπάρξει ειδικά αν συνεχιστεί η καλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού η οποία θα επηρεάσει και τον επόμενο λόγω του φαινομένου του carry over.