Αφόρισε τα σενάρια, που έφερε στο προσκήνιο ο Νίκος Χριστοδουλάκης, περί νέου Μνημονίου σε περίπτωση ελάφρυνσης τους χρέους, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017 υποστήριξε ότι από τις συζητήσεις που έχει κάνει δεν «είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θέλει και άλλο πρόγραμμα».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα δείξει τον δρόμο, αφού «αν δεν μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση θα είναι σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι δεν θα πάμε καλά».
Την ίδια ώρα, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2017 είναι υφεσιακά, μια και «αυτό συμβαίνει όταν αυξάνεις τους φόρους». «Το θέμα για μας είναι τι αντισταθμίσεις θα υπάρξουν», εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μιλά για success story. Το πρόβλημά του, όπως εξήγησε, είναι πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η ανάπτυξη, μολονότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγο για το 2017 και το 18 ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Επανερχόμενος στο θέμα του χρέους τόνισε ότι «πολλοί παίκτες παλεύουν προς την κατεύθυνση λύσης» και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να παλέψει προς τούτου. «Το κλίμα αλλάζει, όλες οι προβλέψεις έλεγαν ότι δεν θα τελειώσουμε με τα προαπαιτούμενα, δεν φαίνεται να βγαίνουν, νομίζω ότι το ακούν οι αγορές αυτό . Η κυβέρνηση δεν έχει αφήγημα περί success story αλλά πως μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Έχουμε ένα αφήγημα στο πως ενσωματώνουμε εμπράκτως της κοινωνικές δυνάμεις που οι κυρίαρχες ελίτ έχουν διώξει», συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ.
Στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί φορομπηχτικού προϋπολογισμού κάλεσε όσους διαφωνούν να καταθέσουν προτάσεις για το ποιες δαπάνες θέλουν να μειωθούν. Σε ότι, τέλος, αφορά το νομοσχέδιο για την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων θα υπάρχει «καρότο και μαστίγιο».
Αλέξανδρος Διαμάντης
Διαβάστε ακόμα:
- Τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα το τετράμηνο Δεκεμβρίου - Μαρτίου