Ένα νέο πλαίσιο πιο χαλαρών κανόνων για τις προβλέψεις που σχηματίζουν οι τράπεζες έναντι δυνητικών ζημιών που προκύπτουν από τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία πολύ σημαντική εξέλιξη και για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι αλλαγές που υιοθέτησαν τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής θα πρέπει να περάσουν από τις εθνικές κυβερνήσεις για να τεθούν σε εφαρμογή.
Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου η Κομισιόν στην ουσία αποφασίζει να αντιμετωπίσει με πιο ήπιο τρόπο τις τράπεζες του Νότου, κυρίως τις ιταλικές και τις ελληνικές, καθώς τους αυξάνει σε τρία από δύο, τα χρόνια στα οποία θα πρέπει να καλύψουν με κεφάλαια τις δυνητικές ζημιές των δανείων που «κοκκινίζουν».
Παράλληλα, η Ευρωβουλή ενέκρινε το σχέδιο που δίνει περιθώριο στις τράπεζες 9 ετών να χτίσουν ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» έναντι των «κόκκινων» δανείων που είναι εγγυημένα με ακίνητα. Για τα δάνεια που είναι ασφαλισμένα με λιγότερα ασφαλή, κινητά ενέχυρα, θα πρέπει να σχηματίζονται προβλέψεις για το σύνολό τους εντός επτά ετών από τον χρόνο που αυτά έχουν καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενα.
Η χαλάρωση των κανόνων από το Ευρωκοινοβούλιο αφορούν στο χρονοδιάγραμμα του σχηματισμού των προβλέψεων. Με βάση το κείμενο που ψηφίσθηκε, θα είναι λιγότερο αυστηρές οι υποχρεώσεις των τραπεζών στο ενδιάμεσο διάστημα, έως ότου σχηματίσουν τα πλήρη «μαξιλάρια» τους.
Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει να σχηματίζουν οι τράπεζες προβλέψεις για τουλάχιστον το 35% των ανοιγμάτων τους σε ανασφάλιστα δάνεια εντός μίας διετίας αφότου αυτά είχαν γίνει κόκκινα και στην τριετία να τα καλύπτουν πλήρως. Το Ευρωκοινοβούλιο ακύρωσε την ενδιάμεση αυτή απαίτηση με αποτέλεσμα να μένει μόνο η υποχρέωση της τριετίας. Για τα ασφαλισμένα δάνεια, το χρονοδιάγραμμα για τον σχηματισμό πλήρους κάλυψης θα είναι λιγότερο αυστηρό στα ενδιάμεσα χρόνια πριν από την τελική υποχρέωση τους.