Θετική κρίνει για τις ελληνικές τράπεζες τη μεταρρύθμιση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας ο οίκος Fitch, εκτιμώντας ότι δημιουργείται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος παράλληλα περιορίζει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και δυνητικά οδηγεί σε πιο πειθαρχημένη κουλτούρα πληρωμών.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο συνολικός αντίκτυπος για τον τραπεζικό κλάδο θα εξαρτηθεί τόσο από τις λεπτομέρειες εφαρμογής του πλαισίου όσο και από το πως θα χρησιμοποιηθεί.
«Η μεταρρύθμιση ενισχύει την άποψή μας ότι ο όγκος των ελληνικών NPLs θα μειωθεί περαιτέρω μεσοπρόθεσμα, υπό τη στήριξη των μέτρων που εφαρμόστηκαν καθώς και από τις προσπάθειες των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους που έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό», σημειώνει η Fitch.
Όπως αναφέρει ο οίκος, στοιχεία όπως ο αποκλεισμός των υποθέσεων μετά το τέλος του 2018, η προσωρινή φύση του πλαισίου και τα πιο αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας σε σύγκριση με τον νόμο Κατσέλη, μειώνουν το πεδίο δράσης των στρατηγικών κακοπληρωτών. «Σε συνδυασμό με την απειλή της κατάσχεσης, θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να στηρίξουν τη βελτίωση της κουλτούρας πληρωμών», υπογραμμίζει.
Παρ'' όλα αυτά, η Fitch τονίζει ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο οι τράπεζες θα κινηθούν επιθετικά στο μέτωπο των κατασχέσεων για να βελτιώσουν την ανάκτηση δανείων ειδικά σε υποθέσεις δανειοληπτών που δεν προστατεύονται από το νέο νόμο. Αν οι τράπεζες δεν κινηθούν επιθετικά ενδέχεται να επηρεαστεί αρνητικά η αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου σε ότι αφορά την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών, προσθέτει.