Στην ύπαρξη σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τη διατήρηση της οικονομίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, George Osborne, επιδιώκοντας, στην πρώτη του τοποθέτηση έπειτα από το δημοψήφισμα, να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Όπως δήλωσε, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως θα αντιμετωπίσει τις επικείμενες προκλήσεις.
«Έχουμε καλά μελετημένα σχέδια έκτακτης ανάγκης αν χρειαστεί. Δεν θα είναι εύκολα τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν πρέπει να υποτιμάτε την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου πριν το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός D. Cameron έδωσε αρκετό χρόνο στη χώρα για να αποφασίσει τι είδους σχέση επιθυμεί να έχει με την Ε.Ε. και ανέφερε ότι θα χρειαστούν μέτρα για την αντιμετώπιση της επιβράδυνσης της οικονομίας, ωστόσο τα μέτρα αυτά θα καθοριστούν μετά την αλλαγή πρωθυπουργού. Αντίστοιχα, δήλωσε πως κι εκείνος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αντικατασταθεί τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Οικονομικών, σε αντίθεση με τους συναδέλφους του των έξι ιδρυτικών χωρών-μελών που τονίζουν την ανάγκη για άμεση εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης από την ΕΕ, θεωρεί ότι "το άρθρο 50 θα πρέπει να ενεργοποιηθεί όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τη σχέση με την ΕΕ".
Παράλληλα, ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε από την Παρασκευή έχει επικοινωνήσει με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της G7 καθώς επίσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ενώ εμμένει στη στάση των προειδοποιήσεων που είχε απευθύνει πριν το δημοψήφισμα, ο Osborne ανέφερε ότι η Βρετανία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους.
«Θέλω να καθησυχάσω τον βρετανικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι επιφυλάσσει το μέλλον. Αποδέχομαι πλήρως το δημοψήφισμα και θα κάνω ότι μπορώ για να το κάνω να λειτουργήσει για τη Βρετανία».
"Η οικονομία μας βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση ώστε να αντιμετωπίσει την πρόκληση", δήλωσε.
Σύμφωνα με το Reuters, το μέλλον του Osborne ως υπουργού Οικονομικών αμφισβητήθηκε καθώς ήταν υπέρμαχος του Remain. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος είχε δηλώσει πως θα χρειαστεί να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις δαπάνες σε περίπτωση Brexit.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου συνέχισε την καθοδική πορεία του το πρωί, ανοίγοντας στο 0,8%, ωστόσο τα futures του FTSE 100 αντιστάθμισαν τις απώλειές τους την ώρα που μιλούσε ο Osborne.