Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για Ελλάδα: Άλλο προσφυγική κρίση, άλλο μνημόνιο

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ για Ελλάδα: Άλλο προσφυγική κρίση, άλλο μνημόνιο

«Ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και σημείωσε ότι η προσφυγική και η οικονομική κρίση αποτελούν δύο πεδία πολιτικής.

«Συγχέετε, εδώ, δύο πεδία πολιτικής» υπογράμμισε η κ. Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση εάν τα δύο θέματα σχετίζονται και πρόσθεσε: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται τώρα πολλά για να στηριχθεί η Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει τώρα το σχέδιό της για το ποια οικονομική βοήθεια είναι ακόμα δυνατή για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης. Αυτό που πρέπει να διαχωριστεί είναι ότι έχουμε από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα του ESM και σε αυτό το πεδίο συνεχίζει να ισχύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που έχει συμφωνηθεί».

Όπως επεσήμανε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει πάλι στις αγορές, ενώ παρέπεμψε στους θεσμούς για την αξιολόγηση των απαραίτητων βημάτων. «Είναι, όμως, σωστό ότι το ίδιο το πρόγραμμα δεν θέτει λεπτομερείς όρους, αλλά σκιαγραφεί τομείς» διευκρίνισε, για να συμπληρώσει πως για τη γερμανική πλευρά το σημαντικό είναι στο τέλος να βγαίνουν και τα νούμερα για την Ελλάδα.

A. Merkel: Δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα η Ελλάδα

«Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», δηλώνει η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel, αναφερόμενη στην προσφυγική κρίση, και τονίζει την ανάγκη να εξευρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος, σημειώνοντας ότι όποιος κλείνει τα εθνικά σύνορα δεν επιτυγχάνει τίποτα, αντιθέτως, θέτει σε κίνδυνο την οικονομία.

«Όποιος κλείνει σύνορα, δεν επιτυγχάνει με αυτό τίποτα κατά των αιτίων της προσφυγικής κίνησης. Αντιθέτως, ρισκάρει μακροπρόθεσμη βλάβη στην οικονομία μας. Πρέπει να βρούμε, ακόμη και αύριο, λογικές λύσεις -και κυρίως λύσεις οι οποίες δεν ορίζουν κάτι μονομερώς, το οποίο μετά πρέπει να υποστούν άλλες χώρες», δηλώνει η κ. Merkel στην εφημερίδα της Σαξονίας-Άνχαλτ Volksstimme και προσθέτει ότι στόχος της είναι «η εξεύρεση συνολικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες δεν οδηγούν στην επιβάρυνση ενός μεμονωμένου κράτους-μέλους, αλλά στην μείωση του αριθμού των προσφύγων».

«Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφεθεί μόνη με το πρόβλημα», συνεχίζει η καγκελάριος, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι «η Ελλάδα ήταν αργοπορημένη για καιρό, όπως όμως και άλλες χώρες», καθώς τα hotspots ολοκληρώνονται υπερβολικά αργά, ενώ δεν δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2015 οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας που είχαν συμφωνηθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετεγκατάσταση και η κατανομή των προσφύγων.

Η κ. Merkel εκφράζει ακόμη την πεποίθηση ότι οι εικόνες από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν σοκάρουν τους ανθρώπους από το Χαλέπι που προσπαθούν να σωθούν από τις βόμβες ή από τους δολοφόνους του Ισλαμικού Κράτους.

Με το βλέμμα στην Εναλλακτική για την Γερμανία, η οποία αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στις τοπικές εκλογές της 13ης Μαρτίου στην Σαξονία-Άνχαλτ, η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι η ίδια αντιλαμβάνεται τον ρόλο του πολιτικού ως κάποιου που εργάζεται για βιώσιμη λύση στα προβλήματαμ και δηλώνει βέβαιη ότι όταν το πρόβλημα τεθεί υπό έλεγχο, θα συμβεί όπως με την ευρωκρίση, θα υποχωρήσει δηλαδή η στήριξη σε κόμματα τα οποία βασίζονται στην διαμαρτυρία και στην άρνηση. «Ως καγκελάριος βλέπω ως καθήκον μου να μην ξεγελάω κανέναν με δήθεν γρήγορες και απλές απαντήσεις, αλλά να εργάζομαι για μόνιμες καλές λύσεις για τη Γερμανία και την Ευρώπη», καταλήγει.

Steffen Seibert: Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος βλέποντας τις εικόνες από την Ελλάδα

Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος βλέποντας τις εικόνες από την Ελλάδα και τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Seibert, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να δράσει συντονισμένα και από κοινού και να μην κλείνει εσωτερικά σύνορα κατά τρόπο που επιβαρύνει άλλα κράτη-μέλη. Ζήτησε δε από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της ως κράτος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σένγκεν.

Οι εικόνες, δήλωσε ο κ. Seibert, «δείχνουν δυστυχώς πολύ ξεκάθαρα πόσο απαραίτητο είναι η Ευρώπη να δράσει συντονισμένα και από κοινού και να μην κλείνει εσωτερικά σύνορα με έναν τρόπο ο οποίος εκσφενδονίζει τα βάρη σε άλλα κράτη-μέλη».

Πεποίθηση της κυβέρνησης παραμένει, σημείωσε, ότι η σωστή στρατηγική είναι να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη βάση της καταπολέμησης των αιτιών της προσφυγιάς, της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και της συνεργασίας με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί πραγματικά μια μεγάλη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

«Η Ελλάδα βεβαίως δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, στην κατάσταση που βρίσκεται», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και, αναφερόμενος στην βοήθεια που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό τη χώρα. «Ταυτόχρονα, πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει βήμα-βήμα και τις υποχρεώσεις της ως κράτος-μέλος της ΕΕ και της Σένγκεν στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεχίσει να προωθεί την εγκατάσταση λειτουργικών hot spots και επαρκών εγκαταστάσεων εστίασης», προσέθεσε ο Steffen Seibert.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Συνάντηση Α. Τσίπρα με A. Merkel και A. Davutoglu στις Βρυξέλλες