Γιατί είπε «όχι» στα νέα μέτρα στήριξης παρά τα υπερ-έσοδα
Κυρ. Μητσοτάκης

Γιατί είπε «όχι» στα νέα μέτρα στήριξης παρά τα υπερ-έσοδα

Ποιος πρωθυπουργός θέλει να ανεβαίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ενώ μέσω του μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας των τελευταίων 10ετιών και με τα επιτόκια στα ιστορικά υψηλά για να ανακοινώνει ότι δεν θα κάνει παροχές παρά τα υπερ - έσοδα που αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό;

Ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός το έπραξε και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα αποτύπωσαν και τους λόγους. Φαινομενικά, η «μηχανή» παράγει φορολογικά έσοδα.

Όταν οι εισπράξεις του Αυγούστου αποκλειστικά από φόρους ξεπέρασαν τα 6,2 δισ. ευρώ - βοήθησε βέβαια η διπλή δόση του φόρου εισοδήματος λόγω της παράτασης - και τα συνολικά έσοδα του 8μηνού έφτασαν στα 40 δισ. ευρώ (ξεπερνώντας κατά 3,4 δισ. ευρώ τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή της χρονιάς), είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί να μην θυσιαστούν άλλα 250 εκατ. ευρώ για να επεκταθεί για όλους του market pass ώστε να δυσανασχετούν λιγότερο οι καταναλωτές μπροστά στα ράφια του supermarket.

Ιδού όμως τα στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι τελικώς η δημοσιονομική εικόνα δεν είναι αυτή που αποτυπώνουν τα στοιχεία των φορολογικών υπερεισπράξεων.

  1. Τα φορολογικά έσοδα των 40 δισ. ευρώ είναι «ταμειακά» και όχι δημοσιονομικά. Δηλαδή, ενσωματώνουν τις εισπράξεις φόρων που βεβαιώθηκαν πέρυσι αλλά εισπράχθηκαν φέτος λόγω παρατάσεων (σ.σ τέλη κυκλοφορίας και δόσεις ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023) αλλά και φόρους που ναι μεν εισπράχθηκαν αλλά έπρεπε να επιστραφούν στους δικαιούχους. Πόσα λεφτά είναι αυτά; Περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Άρα, από το «μαξιλάρι» των 3,4 δισ. ευρώ από φόρους, πέφτουμε αυτόματα στα 1,8 δισ. ευρώ.
  2. Κι ύστερα, αρχίζει η μέτρηση των δαπανών που δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού: 1,3 δισ. ευρώ είναι οι δαπάνες που θα προστεθούν με τους δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς. Αυτόν του περασμένου Ιουλίου (700 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί, μεταξύ άλλων, το market pass και οι διπλές εκλογές του Ιουνίου) αλλά και 600 εκατ. ευρώ για τις πρώτες αποζημιώσεις του Daniel.
  3. Όσο και αν ακούστηκαν λίγα τα όσα έδωσε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ - market pass για Θεσσαλία και Έβρο, διατήρηση του διευρυμένου επιδόματος θέρμανσης, επίδομα στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση- πάλι μαζεύεται ένα 400άρκι εκατομμύρια ευρώ.

Τελειώνει ο προβληματισμός εδώ; Όχι διότι μπαίνουμε στον χειμώνα με το πετρέλαιο να φλερτάρει με τα 100 δολάρια και ενώ ακόμη δεν έχουμε μετρήσει την έκταση της καταστροφής στη Θεσσαλία αλλά και την επίπτωση που αυτή θα έχει στην περιφερειακή αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα. Ποιος αποκλείει έναν βαρύ χειμώνα με ακριβό πετρέλαιο που θα απαιτήσει περαιτέρω ενίσχυση των δήμων για να θερμάνουν τα σχολεία; Έχει και λειτουργικές δαπάνες το δημόσιο οι οποίες αυξάνονται παράλληλα με τον πληθωρισμό.  

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και μεγάλα. Ακρίβεια, καταστροφές, χαμηλά εισοδήματα. Όμως η πολιτική μηδενικού δημοσιονομικού ρίσκου που προσπαθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση κρίνεται επιβεβλημένη και αυτοί που παρακολουθούν το τι γίνεται στην αγορά των ομολόγων το αντιλαμβάνονται. Όταν η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπερνά με άνεση το 4,5% φορτώνοντας με τόκους δισεκατομμυρίων τον κρατικό προϋπολογισμό της γείτονος, όταν η Ελλάδα επίσης δανείζεται με πάνω από 4,1% παρά την ευφορία που δημιούργησαν αναβαθμίσεις και ανακτήσεις επενδυτικής βαθμίδας, είναι προφανές γιατί δεν πρέπει να σταλεί τώρα το λάθος μήνυμα.