Ενεργό ρόλο στην ελληνική οικονομία και σε κλάδους αιχμής του επιχειρείν διεκδικεί, κτίζοντας σημαντικές θέσεις σε σημαντικές εταιρείες, αργά αλλά σταθερά το αμερικανικό fund HIG Capital, εστιάζοντας στον τουρισμό, τα logistics, την ανάπτυξη ακινήτων, την τεχνολογία, διατηρώντας παράλληλα τις κεραίες τεντωμένες για κάθε επενδυτική ευκαιρία.
Το τελευταίο διάστημα δε, η HIG βρίσκεται στην επικαιρότητα καθώς έχει καταθέσει προσφορά για την αγορά των δανειακών απαιτήσεων Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς από τη Χαλυβουργία Ελλάδος, ενώ αποτελεί ήδη πιστωτή της μετά την εξαγορά από τη Eurobank, δανείων ονομαστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ.
Η πώληση των απαιτήσεων από δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου 85 με 90 εκατ. ευρώ ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Deloitte.
Η HIG είναι παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων με 43 δις δολάρια υπό διαχείριση, με έδρα το Μαϊάμι των ΗΠΑ, έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα της διαχείρισης, της παροχής συμβουλών, της τεχνολογίας και της οικονομικής διαχείρισης, ενώ μέσω του δικτύου συμβούλων μπορεί, να συμβάλλει σημαντικά στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου της.
Επενδύει σε εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με γραφεία στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Σικάγο, το Ντάλας, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και την Ατλάντα, καθώς και γραφεία θυγατρικών στο Λονδίνο, το Αμβούργο, στην Ευρώπη, καθώς και στην Μπογκοτά, την Πόλη του Μεξικού, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο στη Νότια Αμερική.
Στην Ελλάδα η παρουσία της μετρά από το 2014 οπότε πρωταγωνίστησε στην διάσωση της Μαϊλλης, ενώ από το 2017 και μετά έχει πιο ενεργή εμπλοκή σε αρκετά projects επενδύοντας αρχικά στην Aldemar με την απόκτηση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρίας Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου Α.Ε., αποκτώντας έτσι τις ξενοδοχειακές μονάδες Amilia Mare και Paradise Village, στη Ρόδο.
Ακολούθησε η Mayor Hotels & Resorts (της «Γ.E. Δημητρίου»), που διαθέτει τέσσερα μεγάλα ξενοδοχεία στην Κέρκυρα.
Ωστόσο, έχει εμπλακεί ενεργά στην διεκδίκηση των «Nηρέα» και «Σελόντα», αλλά και στα δάνεια του Σαρακάκη τα οποία πούλησε η Eurobank.Το ενδιαφέρον στην περίπτωση του Σαρακάκη εστιάζονταν στο σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο δέλεαρ για την επίτευξη συμφωνίας.
Ακολούθησε η επένδυση στη εταιρεία ακινήτων Dimand, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, αυτή την περίοδο έχει σε ανάπτυξη μια σειρά από έργα μεταξύ των οποίων ανάπλαση των κτιρίων της Παπαστράτος στον Πειραιά, το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια όπου αναπτύσσει το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Moxy Hotels στην Αθήνα, στη λεωφόρο Συγγρού μαζί με τη Prodea Investments σχεδιάζει την κατασκευή συγκροτήματος γραφείων επιφάνειας 24.000 τμ, ενώ μαζί με την Grivalia έχει αγοράσει το παλαιό κτήριο της Ελευθεροτυπίας που και αυτό προορίζεται για κτήριο γραφείων. Παράλληλα, τρέχει και τουριστικό project στα Χανιά και πάλι μαζί με τη Prodea Investments, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και νέα επενδυτικά σχέδια.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα προσφέρει καλές ευκαιρίες σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς ακινήτων που ανακάμπτει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, επενδύσαμε σε μια εταιρεία υψηλής ποιότητας και ισχυρή περιουσιακή βάση, ενώ το μετοχικό ποσοστό που αποκτήσαμε έχει επαρκείς εξασφαλίσεις», είχε σχολιάσει τότε ο επικεφαλής H.I.G. Europe Realty Riccardo Dallolio για την επένδυση, δίνοντας το στίγμα για την πολιτική της όσον αφορά το real estate στην Ελλάδα.
Μια διαδικασία στην οποία επίσης η HIG έχει ενεργό ρόλο είναι τα πέντε ξενοδοχεία του Ομίλου Κυπριώτη στην Κω με περισσότερες από 5.000 κλίνες και αποτελεί το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο νησί. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, βγαίνει στο ηλεκτρονικό σφυρί την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021 με επισπεύδουσες την τράπεζα Εurobank και την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum (ως διάδοχος της Πειραιώς).
Η Eurobank βρέθηκε σε διαπραγματεύσεις με την H.I.G. Capital για την πώληση των δανείων του ομίλου ονομαστικής αξίας ύψους 53,3 εκατ. ευρώ οι οποίες ωστόσο δεν κατέληξαν επιτυχώς, ωστόσο πληροφορίες του Liberal, αναφέρουν ότι, για την HIG η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, γεγονός που επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της.
Από την άλλη η HIG,σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πιστεύει στην δυναμική του κλάδου των logistics, ο οποίος όπως τονίζεται είναι κατακερματισμένος δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες, καθώς η χώρα μας εξελίσσεται σταδιακά σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με σημαντικές υποδομές να έχουν δρομολογηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το διεθνές επενδυτικό Fund H.I.G. Capital μπήκε προ μηνός στην βορειοελλαδική εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ/Makios Logistics, την οποία θα χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για ανάπτυξη και εκτέλεση της στρατηγικής στην εφοδιαστική αλυσίδα στην περιοχή.
Η ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε, είναι εταιρεία μεταφορών και 3PL με εγκαταστάσεις στη περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαθέτει θυγατρικές σε Βουλγαρία και απασχολεί σύμφωνα με 154 άτομα προσωπικό, πραγματοποιεί 45.000 παραδόσεις υγρών και συσκευασμένων προϊόντων ετησίως, έχει 20.000 Παλετοθέσεις Ψυχώμενων και Κατεψυγμένων, 30.000 παλετοθέσεις ξηρού φορτίου, 40 Σιλοφόρα χύδην φορτίου και διαθέτει 100 βυτία υγρών τροφίμων, 60 συλλογής γάλακτος και 110 φορτηγά ψυγεία Ξηρών και κατεψυγμένων.
Ωστόσο, το HIG έχει ενεργό ενδιαφέρον και για άλλους τομείς όπως η τεχνολογία αλλά και η Υγεία, όπου μαζί με την πλευρά Αποστολόπουλου είχαν καταθέσει πρόταση για την απόκτηση του «Yγεία», και εξακολουθεί να αποτελεί κλάδο αιχμής για το Fund.