Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο χώρο της Υγείας, μετά τη βόμβα μεγατόνων που «έσκασε» χθες τα μεσάνυχτα, που δεν είναι άλλη από τη δημόσια πρόταση της εταιρείας συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος -βασικής μετόχου της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών- προς την επίσης εισηγμένη Υγεία.
Πρόκειται για μια πρόταση που γίνεται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στην Ελλάδα, που ουσιαστικά δημιούργησαν και… άνοιξαν αυτή την αγορά στη χώρα μας, εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
Είναι συνάμα και μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, μετά και από την κατ' αρχήν συμφωνία στις 11 Οκτωβρίου μεταξύ της διοίκησης του ΙΑΣΩ με την CVC Capital Partners για την πώληση του ΙΑΣΩ General.
Άλλωστε, η CVC Capital Partners από τον περασμένο Απρίλιο είναι ο μεγαλομέτοχος του νοσοκομείου Metropolitan, οπότε ελλόχευε και εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος αφελληνισμού του κλάδου της ιδιωτικής υγείας στη χώρα.
Η πρόταση της Ιατρικό Αθηνών προς τους μετόχους του Υγεία είναι στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137 εκατ. ευρώ, με το 30% να αποτιμάται σε 41 εκατ. ευρώ.
Χθες, η μετοχή του Υγεία έκλεισε στα 0,346 ευρώ (+7,12%) με κεφαλαιοποίηση στα 105,7 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού, το premium, σε σχέση με την προχθεσινή τιμή κλεισίματος (σ.σ. 0,323 ευρώ) αντιστοιχεί σε 39,3%. Παράλληλα, σε σχέση με τη μεσοσταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου η πρόταση αντιστοιχεί σε premium 29,4%, ενώ σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 είναι κατά 202% υψηλότερη!
Να λοιπόν που το +7,12% της μετοχής του Υγεία χθες δεν ήταν καθόλου τυχαίο, όπως δεν είναι καθόλου τυχαία η άνοδος περίπου 150% εντός του 2017!
Πρόκειται για εξελίξεις που επιβεβαιώνοντας την τρομερή κινητικότητα που υπάρχει στον ευρύτερο κλάδο της υγείας εδώ και καιρό, έναν κλάδο που βρίσκεται σε ουσιαστική… μετάλλαξη μέσω αναδιάρθρωσης, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.
Δυσβάστακτες δανειακές υποχρεώσεις, επταετής κρίσης που έχει περιορίσει τις δαπάνες των Ελλήνων προς την ιδιωτική υγεία, παρενέργειες λόγω των συχνών αλλαγών στους κανόνες λόγω (και) των μνημονίων, αλλά και η υποχρέωση των τραπεζών να αποχωρήσουν από συμμετοχές και δραστηριότητες που δεν είναι το core business τους, οδηγούν σε κοσμογονικές αλλαγές τον κλάδο.
Η προαιρετική δημόσια πρόταση έγινε από τη Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών, που ελέγχει το Ιατρικό Αθηνών, προς την εταιρεία Διαγνωστικό & Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών Υγεία.
Η Γ. Αποστολόπουλος Συμμετοχών, υπέβαλε δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 30% του Υγεία, δηλαδή για το ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά των μετοχών του.
Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση της δημόσιας πρότασης
Η Γ. Αποστολόπουλος, βασική μέτοχος του Ιατρικού, στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate καιclawback, κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds.
Επιπλέον, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξελίξεων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες απέκτησαν συμμετοχές στον κλάδο της υγείας. Συνακόλουθα ανέκυψε η υποχρέωσή τους απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταστήσουν, στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένες μονάδες και μάλιστα από τις σημαντικές του κλάδου, αντικείμενα πώλησης.
Η «Γ. Αποστολόπουλος Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε.», βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, να υλοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό της. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες επιλεγμένες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρείες.
Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρείας για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας.
Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αυτού αφορά στον Όμιλο Υγεία και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου κατατέθηκε προκειμένου να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή στην Εταιρεία.