Προτάσεις για την επιβολή φόρου σε παγκόσμιους διαδικτυακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη αλλά δεν έχουν την έδρα τους εκεί, όπως είναι το Facebook, η Amazon, το AirBnb, κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στόχος των νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής είναι να εξασφαλιστεί μία «συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας που θα στηρίζει τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής για την ολοκλήρωση της ενιαίας ψηφιακής αγοράς και τη διασφάλιση της δίκαιης και αποτελεσματικής φορολόγησης όλων των εταιριών». Στις προτάσεις περιλαμβάνεται φόρος σε διαδικτυακές αγορές εταιρειών που έχουν την φορολογική έδρα τους εκτός ΕΕ ή φόρος στα έσοδα που προέρχονται από ψηφιακές υπηρεσίες ή διαφήμιση.
«Οι προτάσεις της Επιτροπής βασίζονται στην αρχή ότι οι εταιρείες πρέπει να φορολογούνται εκεί που λαμβάνει χώρα η οικονομική δραστηριότητά τους» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε την ατζέντα της Κομισιόν για τη «δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας».
Όπως εξήγησε, τα παραδοσιακά καταστήματα φορολογούνται στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται και το ίδιο πρέπει να γίνει για τα καταστήματα που έχουν ψηφιακή παρουσία στην ΕΕ. Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία της Επιτροπής, μεταξύ του 2008 και του 2016, τα έσοδα των κορυφαίων πέντε καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 32% κατά μέσο όρο ετησίως. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα έσοδα σε ολόκληρο τον τομέα λιανικής της ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο μόλις 1% ετησίως.
Ο κ. Dombrovskis υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα μονομερή μέτρα από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση του προβλήματος απειλούν να δημιουργήσουν νέα εμπόδια και κενά στην ενιαία αγορά. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε πρόσφατα μέτρα που έχουν λάβει οι διάφορες κυβερνήσεις της ΕΕ, προκειμένου να φορολογήσουν εταιρείες, όπως είναι το Uber ή το AirBnB.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η προώθηση μίας θεμελιώδους μεταρρύθμισης των διεθνών φορολογικών κανόνων, η οποία θα εξασφάλιζε μία καλύτερη σχέση μεταξύ της αξίας και της φορολόγησης. Ως εκ τούτου, στόχος της Επιτροπής είναι, παρά τις διαφορές που παρουσιάζουν οι οικονομίες της ΕΕ μεταξύ τους, τα κράτη-μέλη να συγκλίνουν σε μία «ισχυρή και φιλόδοξη» κοινή θέση, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει επιρροή στην έκθεση του ΟΟΣΑ προς τους G20 για αυτό το θέμα την ερχόμενη άνοιξη.
Το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στην Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής στο Ταλίν, στις 29 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποτελέσει μία καλή ευκαιρία για τα κράτη-μέλη να καθορίσουν αυτήν τη θέση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξουν σαφή και φιλόδοξα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα έως το τέλος του έτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ