Με υπόβαθρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν αλλάξει δραματικά τον χάρτη της Μεσογειακής κρουαζιέρας, κορυφαία στελέχη από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου θα συμμετάσχουν στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum για να συζητήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Η ανά διετία διοργάνωση-ορόσημο για την διεθνή βιομηχανία κρουαζιέρας και yachting θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαΐου στην Αθήνα, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
Προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της ως προορισμού κρουαζιέρας, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια διεύρυνσης και εμπλουτισμού των επιλογών που μπορεί να προσφέρει στην κρουαζιέρα. Όμως, η ανασύσταση μίας συνολικά βιώσιμης εμπορικής δυναμικής ικανής να αντιστρέψει την τρέχουσα φθορά απαιτεί την ενεργή συμβολή όλων των σημαντικών τουριστικά χωρών της περιοχής, όπως της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την ενίσχυση των συνδυασμένων προσπαθειών της περιοχής για την προσέλκυση περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Υπουργείου Τουρισμού της Αιγύπτου θα συμμετάσχει στο 4ο Posidonia Sea Tourism Forum και θα συναντηθεί με εταιρείες κρουαζιέρας.
Η χάραξη νέων στρατηγικών και κατευθύνσεων για την ανάπτυξη και εμπορική ανασυγκρότηση της περιοχής είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητήσουν στο Συνέδριο ηγετικά στελέχη από τις πιό σημαντικές εταιρείες κρουαζιέρας. Μεταξύ αυτών Carnival Corporation, Royal Caribbean Cruises, MSC Cruises, Pullmantur, Silversea Cruises, Azamara Club Cruises, Celebrity Cruises, Crystal Cruises, Celestyal Cruises και η πολύ ενδιαφέρουσα start up, Virgin Voyages. Τα στελέχη αυτά θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Τουρισμού της Ελλάδος, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και με επικεφαλής μεγάλων λιμενικών ενώσεων και οργανισμών, όπως CLIA Europe, MedCruise, Global Ports Holding, Istanbul Port και Αρχή Λιμένων Κύπρου, προκειμένου να εργαστούν από κοινού πάνω σε στρατηγικές ανάπτυξης του κλάδου της κρουαζιέρας.
Το Συνέδριο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κρουαζιέρας που περιλαμβάνουν νέες προκλήσεις ανάπτυξης λιμενικών υποδομών και πρόσφατες επενδύσεις σε λιμένες κρουαζιέρας, όπως του Πειραιά, της Κωνσταντινούπολης και των ομαδοποιημένων της Κύπρου. Παράλληλα, διοικήσεις λιμένων, όπως η Global Ports, θα παρουσιάσουν σύγχρονες στρατηγικές ανάπτυξης, ενώ η συνεδρία για τα κριτήρια σχεδιασμού δρομολογίων και επιλογής προορισμών θα προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες σε μεγάλους και μικρούς προορισμούς που θα βοηθήσουν στον σχεδιασμό μίας βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον, δύο ειδικά workshops θα εστιάσουν σε διαφορετικές πτυχές της ανάπτυξης της κρουαζιέρας: Το ένα είναι αφιερωμένο σε ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για την CLIA Europe, την διαχείριση θέσεων ελλιμενισμού (Berth Allocation). Εκεί θα παρουσιαστούν δοκιμασμένοι τρόποι δημιουργίας ενός λειτουργικού συστήματος που θα λύσει πολλά προβλήματα, ειδικά για μικρότερα λιμάνια. Το δεύτερο αφορά τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επικεντρώνεται στην βελτίωση των δεξιοτήτων πώλησης κρουαζιέρας, ανοίγοντας έναν τομέα με σημαντικές οικονομικές προοπτικές για επαγγελματίες αυτού του κλάδου.
Τέλος, στο πλαίσιο μίας ενότητας του Συνεδρίου που είναι αφιερωμένη στο yachting, θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας και η προσέλκυση περισσότερων σκαφών με την βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.