Από τις 10 Ιουλίου που θα αναρτηθούν οι νέοι τιμοκατάλογοι των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποκαλυφθεί το πραγματικό κόστος μιας κιλοβατώρας. Θα δούμε τιμές –ανάλογα και με την εταιρεία φυσικά- ακόμη και πάνω από τα 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ αν προστεθούν και οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις και ο ΦΠΑ, το τελικό κόστος θα διαμορφώνεται ακόμη και πάνω από τα 36-37 λεπτά.
Ο λόγος για τον οποίο η τελική τιμή μιας κιλοβατώρας θα συγκρατείται περίπου στα 22-23 λεπτά (μαζί με τον ΦΠΑ και τις χρεώσεις υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ) θα είναι η κρατική παρέμβαση η οποία όμως θα έχει πολύ μεγάλο βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτά είναι λοιπόν τα δεδομένα. Το σίγουρο είναι ότι το τοπίο όπως θα διαμορφωθεί από τον Ιούλιο και μετά δεν θα προσφέρεται για σπατάλες ηλεκτρικής ενέργειας. Διότι στην φάση στην οποία μπαίνουμε, ούτε εκπτώσεις από τους παρόχους θα υπάρχουν, ούτε power pass θα ξαναστηθούν.
Ακόμη δε και να υποχωρήσει η χρηματιστηριακή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το πρώτο πράγμα που θα δρομολογηθεί θα είναι να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των τιμών ενέργειας. Άρα, οι τιμές που προαναφέρθηκαν –τα 15 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα πριν τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις ή τα 22-23 λεπτά τελική τιμή- θα μας συνοδεύουν για ολόκληρο το επόμενο 12μηνο και τα νοικοκυριά θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα.
Αυτοί που μπορούν να προσβλέπουν σε χαμηλότερη τιμή είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου. Γι’ αυτούς η χρέωση μπορεί να κινηθεί στα προ κρίσης επίπεδα δηλαδή στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για όλους τους υπόλοιπους, το κόστος θα παραμείνει σαφώς μεγαλύτερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα ενώ από την ανακοίνωση των τιμοκαταλόγων μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, θα φανούν τα εξής:
- Θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός; Θα υπάρξουν κάποιες εταιρείες που θα επιδιώξουν να βγουν πιο φθηνά από το πρώην κρατικό μονοπώλιο ώστε να αλιεύσουν πελάτες μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες;
- Πώς θα λειτουργήσει στην πράξη ο μηχανισμός; Η εκτίμηση ότι η τιμή λιανικής θα διαμορφωθεί στα 15-16 λεπτά, αποτελεί έναν μέσο όρο. Τι θα γίνεται όμως για την κάθε εταιρεία ξεχωριστά; Πώς θα διαμορφώνεται η τελική επιβάρυνση;
- Θα υπάρξει κινητικότητα πελατών; Θα μπουν κάποιοι στη διαδικασία να αλλάξουν πάροχο για να συγκρατήσουν το κόστος ηλεκτροδότησης;
Από τώρα πάντως μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα: Πρώτον αν επιβεβαιωθούν οι τιμές που έχουν κατά νου τα αρμόδια υπουργεία οικονομικών και περιβάλλοντος, τότε τα σταθερά τιμολόγια δεν θα συμφέρουν τουλάχιστον με βάση τα επίπεδα τιμών στα οποία έχουν φτάσει τώρα. Δεύτερον, το ρεύμα θα παραμείνει ακριβότερο σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα οπότε η λύση για τον φετινό χειμώνα θα είναι η… οικονομία στην κατανάλωση. Τρίτον, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικούς όρους θα είναι εξωφρενικές και η πραγματική επίπτωση στην τσέπη θα εξαρτάται μόνο από τις αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.