Η WIND «χτίζει» το δικό της δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα μας

Η WIND «χτίζει» το δικό της δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα μας

«Χτίζοντας το δικό μας δίκτυο οπτικών ινών συνεχίζουμε στην πράξη την ψηφιακή επανάσταση στη χώρα μας ώστε οι συνδρομητές μας να αξιοποιούν την τεχνολογία στο έπακρο και με όχημα την επικοινωνία να ζουν καλύτερα στην καθημερινότητά τους».

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Ελλάς κ. Νάσος Ζαρκαλής, σχολιάζοντας την εξέλιξη του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος αξίας 500 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρεία στη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο τεχνολογικό και κατασκευαστικό έργο, που δημιουργεί ένα ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, που θα φέρει γρήγορο Internet σταθερής τηλεφωνίας με ταχύτητες που θα φτάνουν ως και το 1Gbps στην πλήρη εξέλιξή του.

Οι καινοτόμες υποδομές νέας γενιάς θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του επενδυτικού πλάνου για δίκτυα νέας γενιάς (Next Generation Access) σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία.

Σε εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 500 εκατ. ευρώ

Το μεγάλο τεχνολογικό και κατασκευαστικό έργο είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί το δίκτυο οπτικών ινών της WIND στην Καλαμάτα, όπου ήδη λειτουργεί πιλοτικά η νέα τεχνολογία.

Η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα μας που συνδέεται στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, το πρόγραμμα καλύπτει το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps.

Έτσι η Καλαμάτα καθίσταται η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η «κοινωνία του Gigabit» όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020.

Αντίστοιχα έχουν ξεκινήσει τα έργα σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Δυτική Αττική και Λάρισα ενώ σύντομα θα αρχίσουν οι εργασίες και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι υποδομές νέας γενιάς του δικτύου οπτικών ινών της WIND στις περιοχές κάλυψης θα αξιοποιούν τρεις διαφορετικές τεχνολογίες και συγκεκριμένα:

  • Fiber to the Curb (FttC): τοποθέτηση ίνας μέχρι την καμπίνα (ΚΑΦΑΟ), όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με το υπάρχον καλώδιο χαλκού ως τον τελικό χρήστη.
  • Fiber to the Building (FttΒ): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το κτίριο, όπου μετά η υπηρεσία δίνεται με τον υπάρχοντα χαλκό από το ισόγειο ως το κάθε σπίτι.
  • Και τέλος, Fiber to the Home (FttH): τοποθέτηση οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και τον τελικό χρήστη.

Το πλάνο της WIND για τις οπτικές ίνες

Έχοντας οικονομική ευρωστία, υψηλή τεχνογνωσία και επικεντρωμένη στρατηγική, η WIND επενδύει συστηματικά  στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή.

Το επενδυτικό πλάνο της WIND για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών (FFTx) που έχει εγκριθεί και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αφορά στην κάλυψη ως και 500.000 γραμμών σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών της WIND σε όλη την Ελλάδα είναι ένα μεγαλόπνοο έργο που θα δημιουργήσει μία τελείως νέα εμπειρία Internet με απεριόριστες δυνατότητες τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και τις επιχειρήσεις: υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV & VR.

Ο γενικός διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας & B2B της WIND Αντώνης Τζωρτζακάκης τονίζει τη σημασία της ανάπτυξης οπτικών ινών: «Η ανάγκη γρήγορης ευρυζωνικής πρόσβασης πυροδοτεί έναν δεύτερο γύρο επενδύσεων σε σύγχρονες υποδομές που οδηγεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας ζωής των πολιτών αλλά και της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία. Η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών αποτελεί μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας. Η WIND συμβάλει καθοριστικά προς αυτήν την κατεύθυνση με το συγκεκριμένο έργο».