Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, ενισχυμένη από τη χαμηλή ισοτιμία ευρώ-δολαρίου τους τελευταίους τρεις μήνες του 2016, όμως η αμετάβλητη κατανάλωση των νοικοκυριών, και οι κίνδυνοι του αμερικανικού προστατευτισμού, δημιουργούν αμφιβολία αναφορικά με τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης αυτής, σύμφωνα με το Reuters.
Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, κάτω από την πρόβλεψη για αύξηση 1,1%, και πτωτικά συγκριτικά με το 1,4% του Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Η από τις εξαγωγές ωθούμενη ανάπτυξη του τελευταίου εξαμήνου, συνετέλεσε στην κάλυψη της οικονομικής υστέρησης που προκλήθηκε από την αναιμική εγχώρια ζήτηση, αλλά και τους φόβους ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας στο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο των επικρίσεων του Donald Trump.
Παρά τη διπλωματική «γνωριμία» Trump και Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe στη συνάντηση τους στην Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο, κατά την οποία η ρητορική του Trump κατά του αδύναμου γιεν δεν συνεχίστηκε, οι αναλυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η περίοδος «εγκάρδιων» επαφών, θα διαρκέσει πολύ.
«Θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην αβεβαιότητα της παγκόσμιας οικονομίας, και στις διακυμάνσεις των χρηματαγορών», δήλωσε ανήσυχος ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών Nobuteru Ishihara.
«Το ότι η οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο στηριζόμενη στις εξαγωγές, είναι οριακά θετικό για τους Ιάπωνες βουλευτές», υποστηρίζει ο οικονομολόγος Hidenobu Tokuda.
«Ακόμα όμως, η δύναμη του εταιρικού τομέα δεν έχει εξαπλωθεί στα νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κόστος διαβίωσης, και αβεβαιότητα για το μέλλον. Το κλειδί βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι προσαρμοζόμενοι στα επίπεδα τιμών μισθοί, ώστε να στηριχθεί η ιδιωτική κατανάλωση από εδώ και στο εξής».
Η προκαταρκτική ανάγνωση των δεδομένων για τον τελευταίο τρίμηνο του 2016, μεταφράζεται σε 0,2% ανάπτυξη, σε σχέση με το 0,3% του προηγούμενου τριμήνου.
Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου συνεισέφερε 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 2,6%, το υψηλότερο ποσοστό τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως από αυτοκίνητα προς Κίνα και ΗΠΑ, και ηλεκτρονικά εξαρτήματα προς την Ασία.
Η ιδιωτική κατανάλωση, υπεύθυνη για σχεδόν το 60% του ΑΕΠ, παρέμεινε αμετάβλητη, όπως ακριβώς εκτιμούσαν οι αναλυτές. Η άνοδος των τιμών σε προϊόντα φρέσκων τροφίμων και λαχανικών αποτελεί πλήγμα για την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, ένα κεντρικό σημείο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, γνώρισαν αύξηση το τελευταίο τρίμηνο κατά 0,2%, το χαμηλότερο του 2016, παρά την έντονη επεκτατικής φύσεως παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, για την ανάπτυξή της.
Στα θετικά οι κεφαλαιακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,9% ανακάμπτοντας από πτώση 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο.