Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την Πέμπτη τη σημαντικότερη απόφαση νομισματικής πολιτικής εδώ και χρόνια, επιλέγοντας να αυξήσει το κόστος δανεισμού από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ή να περιμένει ακόμη για να βεβαιωθεί ότι η βρετανική οικονομία είναι έτοιμη για αύξηση επιτοκίων μετά την έξοδο της από τα lockdown της πανδημίας.
Η απόφαση της θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει αύξηση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 0,25% από 0,1%, κίνηση που θα κάνει την Τράπεζα της Αγγλίας την πρώτη κεντρική τράπεζα μεταξύ των μεγάλων του κόσμου που θα προβεί σε αύξηση επιτοκίων μετά την πανδημία. Οι οικονομολόγοι ωστόσο δεν είναι τόσο βέβαιοι.
Η Federal Reserve των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων στα πλαίσια ποσοτικής χαλάρωσης αυτό τον μήνα, ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση για την πρώτη αύξηση επιτοκίου στις ΗΠΑ που δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde δήλωσε την Τετάρτη ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο.
Οι οικονομολόγοι που παρακολουθούν στενά την Τράπεζα της Αγγλίας έχουν περισσότερες αμφιβολίες από τους επενδυτές όσον αφορά στην πιθανότητα αύξησης επιτοκίου την Πέμπτη.
Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι η απόφαση της είναι δύσκολο να προβλεφτεί.
Η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του πληθωρισμού που φαίνεται ότι θα είναι διπλάσιος από τον στόχο του 2% που έχει θέσει αλλά και με την πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών καθώς η κυβέρνηση αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης της πανδημίας και αυξάνει τους φόρους.
Η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει ρίσκα επίσης από τις εμπορικές τριβές μετά το Brexit και πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων COVID-19.
Δεν αποκλείεται η βρετανική κεντρική τράπεζα να αναθεωρήσει χαμηλότερα τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τον επόμενο χρόνο.
Με το να μην πατήσει το κουμπί των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας ρισκάρει να της ξεφύγει ο πληθωρισμός περισσότερο. Από την άλλη, αν ξεκινήσει το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής νωρίτερα μπορεί να προκαλέσει τεχνική ύφεση.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει αναφερθεί στην ανάγκη να ελεγχθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και τρία από τα εννέα μέλη του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής συμπλέουν με την άποψη αυτή.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ανακοινώσει επίσης αν το πρόγραμμα αγορών ομολόγων ύψους 895 δισ. στερλινών θα ολοκληρωθεί όπως είχε σχεδιαστεί.
Τον Σεπτέμβριο δύο μέλη του συμβουλίου είχαν ψηφίσει υπέρ του τερματισμού του προγράμματος νωρίτερα λόγω των ενδείξεων ότι η βρετανική οικονομία ανέκαμπτε γρήγορα από την ύφεση του 10% που προκάλεσε η πανδημία το 2020.
Ωστόσο, ο διοικητής και άλλα μέλη υποστήριξαν ότι είναι δυνατό να αυξηθούν τα επιτόκια με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να εξακολουθεί να τρέχει.