Τα δεκαεννέα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλα τα πεδία που κρίνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα το οποίο αναμένεται να κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem.
Επισήμως, στο συμβούλιο το οποίο διεξήχθη στο Λουξεμβούργο δεν συζητήθηκε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, πάντως εξετάστηκε το πώς η ευρωζώνη θα εντείνει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της.
«Κάναμε μια συζήτηση για το τι χρειάζεται να κάνουμε, ανεξαρτήτως του Brexit, στην ευρωζώνη», επισήμανε ο Dijsselbloem κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το συμβούλιο.
«Ήταν μια πολύ βασική συζήτηση και έδειξε ότι όλοι μοιραζόμαστε μια αίσθηση επείγοντος, μια αίσθηση κοινού σκοπού και στόχου, που είναι να ενισχύσουμε αυτό που έχουμε», συνέχισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
«Αφορούσε ιδιαίτερα το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την εντεινόμενη ανησυχία των εκλογικών μας ακροατηρίων για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών σχεδίων, πιο συγκεκριμένα του ευρώ, και υπάρχει μια πολύ ισχυρή δέσμευση και αποφασιστικότητα να κάνουμε βήματα προς τα μπρος», πρόσθεσε ο Dijsselbloem.
Η Ευρωομάδα φάνηκε να τηρεί μια στάση διαμετρικά αντίθετη στις εκκλήσεις που απευθύνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk να παγώσει η διαδικασία περαιτέρω ολοκλήρωσης στην ΕΕ, διότι όπως επιχειρηματολογεί οι προτάσεις για στενότερη συνεργασία αυτή την περίοδο μοιάζουν να εντείνουν τον ευρωσκεπτικισμό στην Ευρώπη.
Ο Tusk, ο οποίος θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής η οποία θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου, μόλις μερικές ημέρες μετά το δημοψήφισμα στο ΗΒ, επισήμανε την 30ή Μαΐου ότι εξαιτίας της «εμμονής μας με την ιδέα της διαρκούς και πλήρους ολοκλήρωσης, δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε ότι οι απλοί άνθρωποι, οι πολίτες της Ευρώπης, δεν μοιράζονται τον δικό μας ενθουσιασμό» για το ευρωπαϊκό σχέδιο.
Ωστόσο ο Dijsselbloem επισήμανε ότι η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ήταν πολύ διαφορετική, αν και σημείωσε πως τα επόμενα βήματα προς τη στενότερη ολοκλήρωση δεν θα είναι δραματικά.
Στο «τρέχον πολιτικό κλίμα, δεν θα γίνουν ιστορικά, δραματικά βήματα μπροστά, αλλά θα γίνουν βήματα προς τα μπρος, αναπόφευκτα, αναμφισβήτητα. Θα πάμε το σχέδιο πιο πέρα, θα βαθύνουμε τη συνεργασία μας, θα την ενισχύσουμε για να επιτύχουμε αυτό που θέλουν οι πολίτες από εμάς, το οποίο είναι βασικά ασφάλεια, σε οικονομικούς όρους και μη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς είναι τα πεδία όπου η διαδικασία ολοκλήρωσης θα επιταχυνθεί, ωστόσο σημείωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τους κανόνες για τις τράπεζες.
Τόσο ο ίδιος ο Dijsselbloem όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο συμβούλιο απέφυγαν να αναφερθούν άμεσα στο Brexit, πάντως καταδίκασαν τη δολοφονία της βρετανίδας βουλεύτριας Jo Cox χθες, μεσούσης της εκστρατείας της υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπουργοί Οικονομικών τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά τη διάρκεια του συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Όλο και πιο νευρικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν για τα κόστη του Brexit