Ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και μια ανοικτή παρτίδα με πολλά στοιχήματα, ξετυλίγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας, πάνω στο ενεργειακό τραπέζι. Η βίαιη ανατροπή του ενεργειακού μείγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ανάγκη της ταχύτερης παρά ποτέ, απεξάρτησης της ευρωπαϊκής οικονομίας από του ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σηματοδοτούν την έναρξη ενός κύκλου, παρόμοιου με αυτόν που είχαμε βιώσει πριν από αρκετά χρόνια στον κατασκευαστικό τομέα.
Σαν αποτέλεσμα, όλοι μιλάνε με όλους, με σκοπό να δομηθούν συμμαχίες, συνεργασίες και μετοχικές συμμετοχές, σαν απάντηση στις προκλήσεις του ενεργειακού κλάδου. Και δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε, ότι το ενεργειακό επιχειρηματικό πεδίο είναι το σύγχρονο ελληνικό Ελντοράντο.
Η έννοια του Ελντοράντο, παραπέμπει τη σκέψη των επενδυτών σε κέρδη από μετοχικές υπεραξίες. Υπεραξίες που μπορεί να προκύψουν είτε μέσα από ένα ράλι των μετοχών των ενεργειακών εταιρειών, είτε μέσα από συγχωνεύσεις, μέσα από εξαγορές ή και μετοχικές ανταλλαγές.
Όταν μέχρι το 2020 ακούγαμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το σημείο αναφοράς μας στο Χρηματιστήριο ήταν οι μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της Mytilineos και της Ελλάκτωρ μέσω της θυγατρικής της εταιρείας «Άνεμος». Από το 2021 και μετά, φάνηκε καθαρά ότι και το βαρύ ενεργειακό πυροβολικό της χώρας, όπως είναι η ΔΕΗ, η Motor Oil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αποφάσισαν να εισβάλουν στο χώρο των ΑΠΕ. Μια κίνηση που κατέδειξε την ανάγκη προσαρμογής στα μεταβαλλόμενα δεδομένα.
Το 2021, αποτέλεσε έτος σταθμό στα επενδυτικά δρώμενα της χώρας, στον τομέα της ενέργειας. Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για την οποία το αυστραλιανό fund Macquarie κατέβαλε 2,1 δισ. ευρώ, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ συνολικού ύψους 2,6 δισ. ευρώ, τα ομολογιακά δάνεια της Mytilineos, της Motor Oil και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με ρήτρα αειφορίας) ύψους 500 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. ευρώ και 300 εκατ. ευρώ αντιστοίχως, κατέδειξαν τη δυναμική που παρουσιάζει ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα.
Και μέσα στο 2022, άνοιξε και ο επόμενος γύρος εξελίξεων, μετά από την εξαγορά σχεδόν του 30% της Ελλάκτωρ από τον όμιλο της Motor Oil έναντι 182 εκατ. ευρώ, που της εξασφάλισε παράλληλα και την εξαγορά του 75% της εταιρείας ΑΠΕ, Άνεμος.
Αυτό το deal, μαζί με άλλα κυοφορούμενα, πυροδότησαν μια νέα προσπάθεια πλασαρίσματος στο νέο τοπίο. Έτσι εκτός από τις εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών που προαναφέραμε, πλέον και η Ιντρακάτ, η Avax και τη Viohalco, δίνουν το παρόν.
Το πολύτιμο «Ρόδον του Ισπαχάν», που θα έλεγε και ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, φέρεται πως είναι σήμερα η Ιντρακάτ, της οποίας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, η τεχνογνωσία της μαζί με τις κεφαλαιακές της ανάγκες για τη χρηματοδότηση των νέων μεγάλων projects που θα υλοποιήσει, φέρνουν στην πόρτα της όχι μόνο πολλούς επενδυτές, αλλά και ενεργειακούς παίκτες. Τέλος, ένας μικρότερος παίκτης όπως είναι η Voltera, του ομίλου Avax, βρίσκεται και αυτός στο τραπέζι της εξαγοράς ή της στρατηγικής συμμετοχής.
Η ανθεκτικότητα της συμπεριφοράς των μετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών, οφείλεται ακριβώς σε αυτόν τον οργασμό των επιχειρηματικών deals που εξυφαίνονται. Και είναι δεδομένο, ότι όλοι μιλάνε και διαπραγματεύονται με όλους, στην προσπάθεια να προχωρήσουν deals, που θα συνθέσουν το νέο ενεργειακό επιχειρηματικό σκηνικό της χώρας. Deals, από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι χρηματιστηριακοί επενδυτές, εν μέσω κρίσης.
Για να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα, αξίζει να διαβάσουμε το χθεσινό άρθρο του Eπαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλου, που είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος, της Ειδικής Γραμματείας Προοπτικής Διερεύνησης, στην Προεδρία της Κυβέρνησης, σχετικά για τις αλλαγές στο παγκόσμιο περιβάλλον ενέργειας, Άνεμοι αλλαγής στο παγκόσμιο περιβάλλον της ενέργειας.