Το φλερτ της ταλαιπωρημένης βρετανικής χρηματιστηριακής αγοράς με τον μέσο όρο των 55 ημερών, δεν πέφτει μόνο πάνω στον βράχο του επικείμενου κινδύνου για ένα άναρχο Brexit αλλά και στην βαριά συννεφιά μιας πανδημίας ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που σφυροκοπά την παγκόσμια οικονομία.
Ο λογαριασμός αυτού του σφυροκοπήματος για την βρετανική οικονομία είναι το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν κάνει βουτιά στο χάος της συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 20% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ ταυτόχρονα η βρετανική κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προβεί σε έκτακτες δαπάνες ύψους περίπου 200 δισ. λιρών.
To γεγονός ότι η κυβέρνηση αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για να αντιμετωπίσει την πανδημία του νέου κοροναϊού, είχε σαν αποτέλεσμα το χρέος στα τέλη Αυγούστου να ανέλθει στα 2 τρισεκατομμύρια 4 δισεκατομμύρια στερλίνες, ποσό που αντιστοιχεί στο 100,5% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1961.
Δεν είναι τυχαίο ότι από την ημέρα ανακοίνωσης του επιπέδου του βρετανικού χρέους η βρετανική χρηματιστηριακή αγορά έχει καθηλωθεί κάτω από τον μέσο όρο των 55 ημερών, η ανοδική διάσπαση του οποίου είναι η απαρραίτητη προϋπόθεση για την προσέγγιση του μέσου κινητού όρου των 200 ημερών, πέριξ των 6300 μονάδων.
Μέσα σε όλο αυτό το μακροοικονομικό σκηνικό, η νούμερο ένα προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης μέχρι πρότινος ήταν να συγκρατηθεί το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο τον Ιούλιο αυξήθηκε για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το lockdown στο 4,1%.
Γι’αυτό και το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρο και στήριξε 8,9 εκατ. θέσεις στον ιδιωτικό τομέα στο κορύφωμα της κρίσης τον Μάιο.
(σ.μ:Yπενθυμίζουμε ότι προκειμένου να προστατέψει τις θέσεις εργασίας στην εστίαση η βρετανική κυβέρηση υιοθέτησε επιπλέον το πρόγραμμα « EatOuttoHelpOut», με το οποίο κατέβαλε έως και 10 λίρες ανά άτομο για το κόστος ενός γεύματος σε εστιατόρια ή καφετέριες σε μια προσπάθεια να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και να ενθαρρύνει τους πολίτες να ξοδέψουν και πάλι χρήματα μετά το lockdown της πανδημίας).
Οι φόβοι όμως για αύξηση της απώλειας θέσεων εργασίας όταν λήξει το κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης τέλη Οκτωβρίου φαίνεται να πέρασαν σε δεύτερη μοίρα κάτω από το βάρος του χρέους και των ελλειμμάτων.
Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα από τις χτεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματός του.
Ο Βρετανος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η βασική του κατεύθυνση είναι να προστατεύσει τα δημόσια οικονομικά ύστερα από την αύξηση στις δαπάνες, ενώ συμπλήρωσε : «Έχουμε ιερή ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να αφήσουμε ισχυρά δημόσια οικονομικά και μέσω προσεκτικής διαχείρισης της οικονομίας μας, αυτή η Συντηρητική κυβέρνηση πάντα θα ισοσκελίζει τους προϋπολογισμούς...Εάν, αντ’ αυτού, υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να δαπανήσουμε, ότι μπορούμε απλά να ξεφύγουμε από τη δύσκολη κατάσταση δανειζόμενοι, ποιο είναι το νόημα;»
Δεδομένου ότι ο κ.Σουνάκ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μπορεί να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, η παραπάνω τοποθέτηση έχει ιδιαίτερη σημειολογική σημασία.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών κατέληξε ότι δεν θα καταφέρει να προστατεύσει όλες τις θέσεις εργασίας(!).
Η αλήθεια είναι ότι ο Σουνάκ ήδη από τον περασμένο μήνα είχε προειδοποιήσει ότι το πρόγραμμα επιδότησης των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασής τους, που λήγει στις 31 Οκτωβρίου, θα αντικατασταθεί από ένα λιγότερο γενναιόδωρο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης.
Η προειδοποίηση όμως χτες μετουσιώθηκε στο αφοπλιστικό συμπέρασμα: «Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν μπορώ να προστατεύσω κάθε δουλειά ή κάθε επιχείρηση. Κανένας υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορούσε».
Η αλήθεια είναι ότι η νόσος Covid-19 θα συνεχίσει να ροκανίζει την οικονομική δραστηριότητα για πάρα πολλούς μήνες ακόμα.
Όλα δείχνουν ότι η έρευνα για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμα, ενώ οι παράμετροι της ταχύτητας της μαζικής διανομής του εμβολίου και της διάρκειας της ανοσίας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο χρονοδιάγραμμα της πανδημίας.
Επιπλέον από το μέτωπο της θεραπείας δεν έχει βρεθεί ακόμα μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που θα μπλοκάρει από την αρχή της λοίμωξης την αναπαραγωγή του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να περιοριστούν οι επιπλοκές, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid -19, για τις οποίες μόλις τον Αύγουστο αρχίσαμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, πόσο πιθανό είναι άραγε η διαπίστωση του Βρετανού Υπουργού Οικονομικών να μεταλαμπαδευτεί και στους Ευρωπαίους Αξιωματούχους;
*Αποποίηση Ευθύνης:Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.