Μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην αγορά της Ιδιωτικής Υγείας, που η «πίτα » της ξεπερνά μετά τις πρόσφατες εξαγορές και συγχωνεύσεις το 1 δισ. ευρώ, δίνουν εγχώριοι παίκτες και ξένα funds.
Νέο κύκλο εξαγορών, είσοδο νέων ισχυρών παικτών και νέα πωλητήρια επαναφέρουν τον κλάδο, ο οποίος έχει και σημαντική παρουσία στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο προσκήνιο καθώς ήδη μετά τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις, έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός, ενώ η τύχη του Ερρίκος Ντυνάν, αν τελικά επικρατήσει το σενάριο πώλησης του, θα φέρει ανακατατάξεις στον κλάδο και θα θέσει εγχώριους και ξένους παίκτες εκ νέου σε ετοιμότητα.
Οι εξαγορές κλινικών και θεραπευτηρίων ξεκίνησαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης, οπότε και πέρασαν στον έλεγχο ξένων επενδυτών τα: Metropolitan, ΙΑΣΩ, Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Euromedica, ενώ η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της Ευρωκλινικής, από το σκωτσέζικο επενδυτικό κεφάλαιο BMO με υπό διαχείριση κεφάλαια 270 δισ. δολ. δημιουργεί έναν τρίτο ισχυρό πόλο στον χώρο μετά τον όμιλο Υγεία και το Ιατρικό.
Οι ξένοι επενδυτές πλέον, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, βάζουν στο μικροσκόπιο κλινικές, θεραπευτήρια και κέντρα αποκατάστασης στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε θέση ετοιμότητας βρίσκεται και ο όμιλος Ιατρικού Αθηνών της οικογένειας Αποστολόπουλου.
Αν και η συγκέντρωση στον κλάδο από τον πρώτο κύκλο εξαγορών υπήρξε σημαντική, ωστόσο, η διαθεσιμότητα μικρών μονάδων υγείας στα αστικά κέντρα της περιφέρειας και η ανάγκη εκσυγχρονισμού τους, όπως αποτυπώθηκε στην κίνηση του CVC με την εξαγορά της Creta Inter Clinic, αλλά και η περίπτωση του Ερρίκος Ντυνάν, δημιουργούν ικανές συνθήκες για νέες διεργασίες και ενίσχυση ήδη ισχυρών παικτών.
Όσον αφορά το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», αν τελικά υπάρξει νέα προσπάθεια πώλησης του από τον όμιλο Τράπεζας Πειραιώς η αποτίμηση του αναμένεται πως θα είναι κοντά στα 100 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα το έχει εγγράψει στα βιβλία της στα 110 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ,ειδικό ενδιαφέρον έχουν τα ΣΔIT στην υγεία, που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και μένει να αποσαφηνιστεί τι είδους συμπράξεις θα επιχειρηθούν και το αν θα αφορούν το management των δημόσιων νοσοκομείων, την κάλυψη αναγκών στο σκέλος του μηχανολογικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων ή άλλου τύπου συνεργασίες.
Η τελική διαμόρφωση του πλαισίου θα είναι αυτή που θα κρίνει και το ενδιαφέρον των ιδιωτών παικτών, αλλά και το ύψος των πιθανών επενδύσεων.
Οι κινήσεις για την πρωτοκαθεδρία
Ο πρώτος διεθνής παίκτης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια αγορά ιδιωτικής υγείας και τις προοπτικές της, μέσω της σύμπραξης του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, είναι το CVC Capital Partners, που πραγματοποίησε μπαράζ εξαγορών, όταν μέσω της Hellenic Healthcare, αρχικά εξαγόρασε το νοσοκομείο Metropolitan, μετά το ΙΑΣΩ General και στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2019, το διαγνωστικό και θεραπευτικό κέντρο Υγεία, μέσω του οποίου στον όμιλο πέρασαν και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ.
Ήδη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το ενδιαφέρον για εξαγορές στον κλάδο από την αγορά εκτιμάται ότι έχει πλέον μερίδιο άνω του 30%. Επιπρόσθετα αν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Εθνικής ΑΗΕΕσφαλιστικής, κάτι το οποίο αναμένεται να φανεί άμεσα το CVC θα επεκταθεί και σε ένα νέο μοντέλο σύμπραξης ασφαλιστικών παροχών και υπηρεσιών υγείας διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το μερίδιο του.
Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Farallon Capital μέσω της Healthcare Investors, επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του Euromedica στην Ελλάδα, καθώς μετά την απομάκρυνση της πλευράς Λιακουνάκου, αρχές Ιουνίου, οι Αμερικανοί κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β,όπου αναμένεται η έκδοση της απόφασης, και την ίδια στιγμή εκπονούν σχέδιο εξυγίανσης, που υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, δρομολογούνται επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ για νέο εξοπλισμό και κεφάλαιο κίνησης. Να σημειωθεί, ότι το δίκτυο της Εuromedica απαρτίζεται από 7 κλινικές, 17 διαγνωστικά κέντρα και 15 συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα, εκ των οποίων τα πιο πολλά βρίσκονται εκτός Αττικής.
Τέλος, τον Απρίλιο του 2019, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital, απέκτησε μέσω της θυγατρικής OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l. το 83,37% του μετοχικού κεφαλαίου του νοσοκομείου ΙΑΣΩ, βάζοντας κάτω από την «ομπρέλα» του και τις θυγατρικές ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και Φιλοκτήτης. Ήταν η πρώτη μεγάλη κίνηση στον κλάδο υγείας, καθώς το όνομά του μέχρι τότε ήταν γνωστό στο χώρο του τουρισμού, αποτελώντας τον επενδυτή της αλυσίδας Resorts Ikos που συνεργάστηκε με την εταιρεία Σάνη ΑΕ των αδερφών Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη.