Έτοιμο να υπερδιπλασιάσει το διαθέσιμο κονδύλι για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας είναι το υπουργείο Οικονομικών. Από την επόμενη εβδομάδα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει το δικό της tookit επιτρέποντας στις χώρες μέλη να εφαρμόσουν μέτρα από μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ μέχρι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, και η ελληνική πλευρά θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το δικό της σχέδιο με στόχο την άμεση στήριξη όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού νοικοκυριών. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η διαδικασία επιδότησης θα είναι «δυναμική».
Δηλαδή οι επιδοτήσεις που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα συνιστούν την «αρχή» ενώ ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο, θα γίνονται και οι αντίστοιχες προσαρμογές.
Είναι προφανές ότι οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει μέχρι την ΔΕΘ –όταν και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% και την καταβολή της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 150 εκατ. ευρώ (ποσό που στη συνέχεια έγινε 200 εκατ. ευρώ) έχουν ήδη ανατραπεί από τις εξελίξεις.
Με την τιμή του φυσικού αερίου χθες στα 116 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με την τιμή του πετρελαίου στα 83 δολάρια και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα 204 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα ποσά που θα χρειαστούν για να στηριχθούν τα νοικοκυριά είναι πολλαπλάσια. Μόνο για το επίδομα θέρμανσης (το οποίο θα καλύψει φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης) αναμένεται να ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν πάνω από 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το αφήγημα των προηγούμενων ημερών ότι με τα τρία λεπτά της κρατικής επιδότησης θα καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος της «ζημιάς» των νοικοκυριών από τη ρήτρα προσαρμογής, κινδυνεύει να αποδειχθεί αναληθές.
Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι το ράλι τιμών στην ενέργεια φέρνει και πόρους στον κρατικό προϋπολογισμό. Είτε άμεσα μέσα από τον ΦΠΑ είτε έμμεσα μέσα από την αύξηση των τιμών των ρύπων που παραμένουν πάνω από τα 60 ευρώ. Ο στόχος είναι αυτά τα χρήματα να «επιστραφούν» στην κοινωνία.
Όπως επίσης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, αναμένεται πλέον να διατεθεί και το «μέρισμα ανάπτυξης». Τον Νοέμβριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει πλήρη εικόνα για το ποιος θα είναι τελικώς ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης.
Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό άνω του 7,5%, είναι δεδομένο ότι θα προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί είτε για την περαιτέρω αύξηση της επιδοματικής πολιτικής είτε για την καταβολή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων σε ευπαθή νοικοκυριά. Ο λόγος για τον οποίο προωθούνται οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις είναι ότι στα φτωχότερα νοικοκυριά, τα επιδόματα, δεν καλύπτουν πλήρως την ζημιά που έχει γίνει