Μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 - Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 - Νέα μέτρα στον ορίζοντα

Του Βασίλη Γεώργα 

Αρνητική έκπληξη για την κυβέρνηση συνιστούν οι αναθεωρημένες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Ενώ για την περίοδο 2019-2022 το Ταμείο ταυτίζεται για πρώτη φορά με την ευρωζώνη προβλέποντας επίσημα πλέον ότι η Ελλάδα θα μπορεί να επιτύχει τους στόχους για πλεονάσματα 3,5%, εντούτοις για το 2018 εξακολουθεί να προβλέπει τρύπα 2,5 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, στις φθινοπωρινές προβλέψεις του το ΔΝΤ διατηρεί τον πήχη του πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να προκύπτει πολύ μεγάλη απόκλιση από τον στόχο του προγράμματος, που σε απόλυτους αριθμούς φτάνει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από χθες που έγιναν γνωστά τα στοιχεία, η κυβέρνηση διοχετεύει την πληροφορία ότι ένα μέρος του χάσματος στις προβλέψεις έχει καλυφθεί «προφορικά». Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου η συζήτηση που θα έχουν οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ θα γίνουν στη βάση ότι το πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα είναι 2,6% αντί για 3,5% και ότι η διαφορά που πρέπει να καλυφθεί, έχει περιοριστεί κάτω από το 0,9% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη για να καλυφθεί χωρίς η κυβέρνηση να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ακυρώσει τις αποφάσεις της για «αντίμετρα» και να δρομολογήσει συμπληρωματικά μέτρα που θα προσεγγίζουν αν δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ το 2018.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα και το ΑΕΠ

Οι επιλογές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένες. Το ΔΝΤ έχει ήδη βάλει στο τραπέζι την πρόταση να εφαρμοστούν νωρίτερα κάποια από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για την μείωση των συντάξεων (2019) και την περικοπή του αφορολόγητου ορίου (2020). Αμφότερα υπολογίζεται ότι θα αποδίδουν από περίπου 3,5 δισ. ευρώ ετησίως (1,8% του ΑΕΠ), με πιθανότερο σενάριο να θεωρείται αυτή τη στιγμή αυτό της αύξησης των φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους (μείωση αφορολόγητου) από το 2018.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ αναπροσαρμόζει υψηλότερα (στο 3,5%) τις εκτιμήσεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου 2019-2022 είναι αποτέλεσμα ακριβώς της εφαρμογής των παραπάνω εισπρακτικών μέτρων που θα ενισχύουν τα δημόσια έσοδα και αυτό παρά το γεγονός ότι ταυτόχρονα προβλέπει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από πριν.

Στις φθινοπωρινές προβλέψεις του ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2019-2022 υπολογίζεται σε μόλις 1,66%, ωστόσο σε απόλυτους αριθμούς εκτιμά ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν από 88,4 δισ. ευρώ το 2018 σε 96,6 δισ. ευρώ το 2022.