Του Γιώργου Φιντικάκη
Προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες καταβάλλει η ΔΕΗ, και ενώ σε μία εβδομάδα εκπνέει η πολλοστή προθεσμία για την υποβολή προσφορών.
Ενόψει της 6ης Φεβρουαρίου και σε μια συγκυρία όπου όλα δείχνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει νωθρό, η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει αύριο Παρασκευή συναντήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να συζητηθούν και να αξιολογηθούν τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις προς πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτη, και ειδικά αυτά που αφορούν τη μείωση του μισθολογικού τους κόστους. Πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι οι αποχωρήσεις, λόγω κινήτρων και μεταθέσεων προσωπικού από αυτές, προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έφθασαν ειδικά στη περίπτωση των μονάδων της Μεγαλόπολης, τα 400 άτομα.
Κύκλοι της ΔΕΗ αναφέρουν ότι μετά και την αύξηση του αριθμού του προσωπικού που αποχωρούν είτε μέσω εθελουσίας, είτε μέσω μετακίνησης στο μητρικό όμιλο, οι μονάδες της Μεγαλόπολης επιστρέφουν από τις ζημιές στη κερδοφορία. Εάν μάλιστα στη μείωση του εργατικού κόστους προστεθεί και η ετήσια αποζημίωση που θα εισπράττουν οι μονάδες για τη συμμετοχή τους στο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, τότε σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κερδοφορία αυτή θα αυξηθεί περαιτέρω.
Το ίδιο θα συμβεί, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, και με τη μονάδα της Μελίτη στη Φλώρινα, η οποία ως γνωστό παρ' ότι έχει αποφασιστεί να πουληθεί, εντούτοις ακόμη δεν έχει διασφαλίσει χαμηλές τιμές για την προμήθεια λιγνίτη. Προ εβδομάδων διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του γειτονικού ορυχείου της Αχλάδας, το οποίο τροφοδοτεί με καύσιμο τη μονάδα, είχαν οδηγηθεί σε ναυάγιο, και προφανώς καταβάλλεται νέα προσπάθεια τα δύο μέρη να έλθουν σε συνεννόηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας του λιγνίτη.
Τα στοιχεία για τις δυο προς πώληση θυγατρικές εταιρείες, Μελίτη και Μεγαλόπολη, που αφορούν στην οριστικοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, καθώς και τις επιπτώσεις από τις αποχωρήσεις προσωπικού, είναι διαθέσιμα για τους επενδυτές στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room- VDR), σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ.
Τις τελευταίες πάντως ημέρες πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπως προκύπτει και από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Παναγιωτάκη «δεν θα ξεπουλήσουμε».
«Έχω να πω προς κάθε κατεύθυνση ότι η χρονική πίεση που υπάρχει και η επιθυμία της ΔΕΗ να πουλήσει τις μονάδες δεν πρόκειται να την οδηγήσει στο να τις πουλήσει σε χαμηλή τιμή. Αν το τίμημα δεν είναι εύλογο, ας μην πουληθούν» είπε χαρακτηριστικά χθες ο Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Εχουμε και άλλες λύσεις, εάν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός», συνέχισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, «θα επανέλθουμε με καλύτερες προϋποθέσεις και θα πουλήσουμε τις μονάδες».
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο κ. Παναγιωτάκης στέλνει το μήνυμα «εμείς πουλάμε μονάδες, δεν ξεπουλάμε».