Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Στην Αράχωβα και στο Σέλι δεν υπάρχει δωμάτιο ούτε για δείγμα. Στα ξενυχτάδικα λικνίζονται χιλιάδες ευτυχισμένοι πολίτες, με τις γνωστές υπερβολές στην κατανάλωση και την επίδειξη. «Αυτά συνέβαιναν στην κορύφωση της κρίσης, τώρα που φτάσαμε στην …ουρά, θα σταματήσουμε;».
Ο Πρωθυπουργός σε κάθε επίσημη συνάντησή του …λύνει κι ένα πρόβλημα! Και Μετρό θα δώσει στη Θεσσαλονίκη και Διεθνές Πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει και μια σειρά από τοπικά προβλήματα «έβαλε στις ράγες»….
«Τελειώσαμε με τα μνημόνια, τελειώσαμε με την κρίση…τώρα κοιτάμε μόνο μπροστά» λένε οι υπουργοί και τα φερέφωνά τους.
Μόνο που μπροστά, βρίσκεται το χάος.
Η Ελλάδα χρειάζεται νέες δουλειές, πραγματικές δουλειές σε βιώσιμες ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι διορισμούς λίγων μηνών σε «κοινωνικές δομές»...
Όλοι οι αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν: Στα επόμενα δύο χρόνια οι οικονομίες θα επιβραδύνουν και οι τιμές των αγαθών θα αυξηθούν. Όσο ανεβαίνει ο δομικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, τόσο θα ανεβαίνουν τα επιτόκια, το κόστος του χρήματος. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Οι επενδύσεις μειώνονται, τα επιτόκια αυξάνονται, τα ποσοστά της ανεργίας μειώνονται επειδή σε κάθε θέση των 1.200 Ευρώ αντιστοιχούν πια 3 νέες θέσεις των 400 Ευρώ τα οποία προφανώς δεν καλύπτουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες καθημερινής επιβίωσης.
Γι΄ αυτό άλλωστε στη συνάντηση προ ημερών των Τραπεζιτών με τον Πρωθυπουργό δεν συζητήθηκαν αναπτυξιακές πολιτικές και νέες χρηματοδοτήσεις αλλά ο… «εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών» με μεγαλόστομες υποσχέσεις περί «επιδότησης» των δόσεων στεγαστικών «κόκκινων» δανείων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Μόνο που όλοι στο τραπέζι γνώριζαν ότι ο Προϋπολογισμός επιδοτεί μόνον εξαιρετικά φτωχούς συμπολίτες μας, γιατί αυτό αντέχει, αφήνοντας έκθετους όλους τους υπολοίπους δανειολήπτες.
Αυτή τη στιγμή, το συνολικό χαρτοφυλάκιο «κόκκινων στεγαστικών δανείων» των τραπεζών, υπολογίζεται στα 27,5 δισ. Ευρώ. Τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη είναι 16 δισ. Ευρώ.
Όταν θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας από τον Φεβρουάριο, με προστασία μόνο των πολύ φτωχών δανειοληπτών, όλοι οι υπόλοιποι θα κριθούν από τα Δικαστήρια με βάση τις νέες συντεταγμένες του σχεδίου «Φλαμπουράρη».
Η Ελλάδα -δυστυχώς- δεν βρίσκεται στην… «ουρά» της κρίσης.
Έκλεισε -όπως έκλεισε- το δημοσιονομικό της πρόβλημα, δεν διόρθωσε ωστόσο τις ανισορροπίες της οικονομίας της που την οδήγησαν στην κρίση…
Ίσως γι' αυτό να γλεντάνε με τόσο πάθος, πολλοί συμπατριώτες μας αυτές τις μέρες..
Κάτι σαν τους 300 Σπαρτιάτες πριν τη μάχη των Θερμοπυλών...