Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Μπορεί να βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ ωστόσο, η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Επτά στους οκτώ δείκτες δείκτες κινούνται πτωτικά και μόνο αυτός του τουρισμού δημιουργεί μία πρόσκαιρη αισιοδοξία αλλά και αυτή μέχρι το τέλος του έτους.
Επί της ουσίας με τη συμφωνία για το χρέος που επιτεύχθηκε απλά γλιτώσαμε τα βράχια. Έφυγε -ίσως- από την καθημερινότητα η βασανιστική αβεβαιότητα της καταστροφής.
Ωστόσο, τα νοικοκυριά βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού τα ληξιπρόθεσμα χρέη τόσο στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και στο δημόσιο διογκώνονται, η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, τα λουκέτα διευρύνονται, και οι οφειλές του δημοσίου αυξάνονται μήνα με τον μήνα.
Και τα χειρότερα είναι μπροστά καθώς το 2019 έρχονται νέες σκληρά μέτρα όπως οι μειώσεις στις συντάξεις και οι νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη όπως προαναφέρθηκε οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει. Για παράδειγμα:
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με ρυθμός της τάξης του ενός δισ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά οι μισοί φορολογούμενοι οφείλουν 100 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα μισά από αυτά δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά.
- Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί στα 32 περίπου δισ. ευρώ (από 23 δισ. ευρώ πέρυσι). Οι τάσεις όπως αναφέρουν οι ειδικοί είναι ανοδικές. Και αυτό διότι πολλοί ασφαλισμένοι κυρίως επαγγελματίες βρίσκονται πριν το λουκέτο.
- Η ιδιωτική κατανάλωση είναι μηδενική. Η αγοραστική δύναμη ειδικά των νοικοκυριών αναδεικνύεται μέχρι τώρα σε «βαρίδι» για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, συγκρατώντας τον ρυθμό ανάπτυξης σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί προ 12μήνου. Ολοένα και δυσμενέστερες γίνονται οι προβλέψεις και των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
- Το ελληνικό δημόσιο οφείλει περί τα 3,5 δισ. ευρώ στους προμηθευτές. Εάν συνυπολογισθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ και οι συντάξεις και τα εφάπαξ που δεν αποδοθεί στους δικαιούχους τα χρέη του δημοσίου ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
- Σύμφωνα με στα στοιχεία της Eurostat το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα ανέρχεται στο 20,1%. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα και στην Ισπανία (15,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία 2,3%)και στη Γερμανία (3,4%).
- Στο πρώτο 6μηνο του έτους έκλεισαν 9.157 επιχειρήσεις. Ωστόσο, η τάση είναι πτωτική συγκριτικά με το περυσινό εξάμηνο του 2017.
- Ο δείκτης του κόστους δανεισμού διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κινείται στα επίπεδα του 3,8%, ενώ του επταετούς ομολόγου στο 3,35%. Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση είναι απαγορευτική η έξοδος στις αγορές.
- Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στα έσοδα από τον Τουρισμό. Φέτος υπολογίζεται να καταφθάσουν στη χώρας μας περίπου 30 εκατ. τουρίστες. Τα στατιστικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) καταδεικνύουν άνοδο των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό 13,2% για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Πάντως, μπορεί φέτος τα μηνύματος για τον τουρισμό να είναι ιδιαίτερα θετικά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συνεχισθεί και το 2019. Οι αγορές της Τουρκίας και της Αιγύπτου έχουν ανοίξει πουλώντας «πακέτα» σε τιμές μη ανταγωνιστικές.