Μια βασική πρόκληση για την κλιματική ουδετερότητα στη βιομηχανία είναι η ταχεία μετατροπή των καθιερωμένων αλυσίδων αξίας ορυκτών σε νέους πόρους και πηγές ενέργειας όπως το υδρογόνο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η έρευνα όμως είναι τόσο περίπλοκη ώστε καμία μεμονωμένη εταιρεία, δημόσιος ερευνητικός οργανισμός ή χώρα δεν μπορεί να την αναλάβει αποκλειστικά.
Κάτω από αυτό το πρίσμα οι επιχειρηματικοί γίγαντες στη Γερμανία στους τομείς της ενέργειας και της στέγασης και τα μεγαλύτερα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας έχουν δεχτεί από κοινού την πρόκληση αναλαμβάνοντας το εγχείρημα να μετατρέψουν τη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας σε μια περιοχή πρότυπο για υποδομές και παραγωγή υδρογόνου.
Το Ρουρ και οι γύρω οικισμοί στο Ρήνο αποτελούσαν μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές της χώρας καθώς ήταν το κέντρο των βαρέων βιομηχανιών της Γερμανίας. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας της εξόρυξης και του χάλυβα έχει υποστεί οικονομική παρακμή, αλλά τώρα η παραγωγή του πράσινου υδρογόνου δίνει νέες δυνατότητες στην συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος της Evonik Industries-πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στη Γερμανία και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο- «Το πράσινο υδρογόνο θα συνεχίσει να είναι σε έλλειψη για τα επόμενα χρόνια. Πρέπει επομένως να θέσουμε προτεραιότητες και να τις χρησιμοποιήσουμε όπου μπορούμε να επιτύχουμε το μεγαλύτερο αποτέλεσμα προστασίας του κλίματος».
Ποιές εταιρείες όμως έχουν αναλάβει το διατομεακό πρότυπο έργο που θα αλλάξει ως ένα βαθμό το ενεργειακό προφίλ της χώρας δημιουργώντας μια βιομηχανική περιοχή χωρίς εκπομπές CO2;
Έχουμε και λέμε λοιπόν, οι εταιρείες κοινής ωφέλειας RWE και E.ON, η χαλυβουργία Thyssenkrupp ο γίγαντας ακινήτων Vonovia και η εταιρεία χημικών Evonik Industries.
Από πλευράς ερευνητικών ιδρυμάτων έχουμε το Max Planck Institute for Chemical Energy Conversion, το RWI – Leibniz Institute for Economic Research και το Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Foundation.
Η ομάδα έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό και προγραμματισμό, τον προσδιορισμό της διατομεακής ζήτησης υδρογόνου και εν συνεχεία των προσδιορισμό των απαραίτητων υποδομών παραγωγής και διανομής. Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα της διατομεακής συνεργασίας μεταξύ των βιομηχανικών κολοσσών και των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας είναι η αποτελεσματική κατανομή των πόρων και οι συνέργειες. Κάτω από αυτό το πρίσμα το συγκεκριμένο έργο είναι κομβικής σημασίας για τη διερεύνηση της πιθανότητας το πράσινο υδρογόνο να αποδειχθεί το κλειδί που θα ανοίξει στη βιομηχανία έναν κόσμο ουδέτερο από άνθρακα.
Πολλά υποσχόμενα μελλοντικά έργα πράσινου υδρογόνου
Σημαντικές ευρωπαϊκές συμμαχίες πάνω στον ελπιδοφόρο κλάδο του πράσινου υδρογόνου ανακοινώνονται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Ομοίως και σε παγκόσμιο επίπεδο με έμφαση αυτόν τον καιρό στην αγορά της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Σε μία από τις τελευταίες πρωτοβουλίες, οι Gasunie, RWE, Shell και ο γερμανικός διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου Gascade Gastransport επέκτειναν τη συνεργασία τους στο έργο AquaDuctus για τη διοχέτευση υδρογόνου από ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα έως τη βόρεια ακτή της Γερμανίας.
Ο αγωγός θα μεταφέρει έως και 1 εκατομμύριο τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως σε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα και αναμένεται να είναι έτοιμος το 2035.
Το REFHYNE, είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που έχει ως στόχο να θέσει τα θεμέλια για τη βιώσιμη, πράσινη ανάκαμψη που χρειάζεται η Ευρώπη. Η Shell έχει παρουσία και σε αυτό το ευρωπαϊκό έργο καθώς είναι μέλος ενός συνασπισμού 7 εταίρων στη Γερμανία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι ειδικεύονται στην παραγωγή υδρογόνου για καύσιμα σε βιομηχανική κλίμακα. Με την υποστήριξη της ΕΕ, οι εταίροι συνεργάστηκαν για την κατασκευή μιας από τις μεγαλύτερες ηλεκτρολυτικές κυψέλες παγκοσμίως –μιας μονάδας παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας– στο διυλιστήριο Shell Rhineland.
Η χρηματοδότηση της ΕΕ δίνει την δυνατότητα στο έργο αυτό να διερεύνηση πώς μπορούμε να αναπτύξουμε την τεχνολογία αυτή για μελλοντική χρήση.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά και σε πρόσφατες ανακοινώσεις για σημαντικά έργα εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Marubeni Corporation είναι ένα από τα μεγαλύτερα sogo shosha –το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο και τις μετοχικές επιλογές τα έχουμε περιγράψει αναλυτικά εδώ - με ηγετικά μερίδια αγοράς στο εμπόριο σιτηρών και χαρτοπολτού αλλά και ηλεκτρικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
Ο ιαπωνικός επιχειρηματικός κολοσσός παίρνει το δικό του στοίχημα αυτό τον καιρό για τη μετατροπή της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας σε δύο βασικές μελλοντικές αγορές για το πράσινο υδρογόνο.
Η Marubeni Corporation στοχεύει στη δημιουργία μιας πιλοτικής αλυσίδας εφοδιασμού πράσινου υδρογόνου σε όλη την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και μάλιστα έχει κερδίσει και την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Η Αυστραλία αποτελεί επίσης το Eλντοράντο του πράσινου υδρογόνου για πάρα πολλές εταιρείες με πληθώρα έργων να μελετώνται τόσο απο τη Marubeni Corporation όσο και από την επίσης sogo shosha Mitsui Corporation, την BP, τη RWE η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την αυστραλιανή The Hydrogen Utility Pty Ltd, την ιαπωνική Mitsubishi η οποία έχει επενδύσει χρήματα στη H2U- δραστηριοποιείται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία- την Kallis Energy Investments κ.α.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.