Η Ευρώπη έκανε αυτό που έπρεπε, το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτό, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια μπροστά στην επιτυχία της συμφωνίας για μια τόσο σημαντική -και γενναία- χρηματοδότηση. Τεχνολογία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Πράσινη Ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος, ενώ πολύ ικανοποιητικό είναι και το πακέτο των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει και μεγαλύτερη γεωγραφική διάχυση στην οικονομία.
Επιπλέον, στο εξωτερικό οι ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο αναπτέρωσαν τις ελπίδες για κυκλοφορία των πρώτων σκευασμάτων το φθινόπωρο, δίνοντας έναν ακόμη λόγο στις αγορές να κινηθούν αισιόδοξα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι τρεις από τους τέσσερις λόγους που είχαμε αναφέρει ως φορείς διστακτικότητας της εγχώριας αγοράς στο προηγούμενο φύλλο του «Φ» είχαν ακυρωθεί ή έστω βελτιωθεί προς το θετικότερο. Από την περασμένη Τρίτη η ελληνική αγορά είχε κάθε λόγο να κοιτάζει σημαντικά ψηλότερα.
Σε εγρήγορση για τα γεωπολιτικά
Τα δύσκολα ξεκίνησαν πριν καν στεγνώσει το δημοσιογραφικό μελάνι για την ευρωπαϊκή συμφωνία. Η Τουρκία έως τις 2 Αυγούστου θα μας κρατήσει σε εγρήγορση έχοντας δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή εντός της Ελληνικής ΑΟΖ για έρευνες πετρελαίου. Η νευρικότητα επανήλθε, ο βαθμός πολεμικής ετοιμότητας αναβαθμίστηκε και τα σενάρια πλέον περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Φυσικό ήταν η αναλαμπή που ξεκίνησε τη Δευτέρα όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας να σβήσει και η εγχώρια αγορά να αποκοπεί εκ νέου από την τάση των ξένων αγορών. Πρόσφατα ιστορικά στοιχεία από περιόδους ελληνοτουρκικών κρίσεων δεν υπάρχουν.
Στα Ιμια το 1996 η διάρκεια του επεισοδίου περιορίστηκε από το βράδυ έως το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου. Η χρηματιστηριακή αγορά αποτίμησε τότε ψύχραιμα την κατάσταση λόγω της σχετικά μικρής διάρκειας, παρά τη σοβαρότητα του συμβάντος. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ξαναμπαίνουμε σε περίοδο μεταβλητότητας και αυξημένης εγρήγορσης. Αναμενόμενα ο τουρισμός της περιοχής θα δεχθεί ένα ακόμα πλήγμα, οι στόχοι του Αυγούστου μάλλον θα αναθεωρηθούν χαμηλότερα όσο η κατάσταση θα παραμένει σε ένταση.
Κόπωση στο ταμπλό
Ο Ιούλιος τελειώνει την ερχόμενη Παρασκευή και παρά το γεγονός ότι η αγορά δεν έχει απολέσει την επαφή της με το κλείσιμο του Ιουνίου (638 μονάδες), η μείωση των μέσων ημερήσιων συναλλαγών στα 50 εκατ. ευρώ από 67,8 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο βγάζει μια κόπωση στο ταμπλό. Ο Αύγουστος έχει μεν κάποια αποτελέσματα από τις δεικτοβαρείς δυνάμεις της αγοράς, ωστόσο στην καρδιά του εποχικού στεγνώματος των συναλλαγών τα δεδομένα δεν θα αλλάξουν δραματικά προς το καλύτερο. Τα δύο εταιρικά ομόλογα της Lamda και της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, παρά τις υπερκαλύψεις, δεν έδωσαν υπεραξίες, με αποτέλεσμα το γρήγορο χρήμα να παραμένει εγκλωβισμένο.
Ο Ιούνιος ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας που οι ξένοι ήταν καθαροί πωλητές (Ιούνιος: 100 εκατ. ευρώ, Μάιος: 123 εκατ. ευρώ, Απρίλιος: 55 εκατ. ευρώ) και αν σε μια περίοδο που το εξωτερικό έγραφε συνεχή υψηλά οι ξένοι θεσμικοί ήταν πωλητές, είναι μάλλον απίθανο με όλα όσα έγιναν τον Ιούλιο η κατάσταση αυτή να έχει αντιστραφεί. Μάλιστα, το Ην. Βασίλειο, που είναι ο βασικός φορέας εισροών, τον Ιούνιο είχε εκροές 90 εκατ. ευρώ. Αρα συνεχίζουμε επιλεκτικά μέχρι νεωτέρας.
On the spot
Ατζέντα: Τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεκινούν για τις εγχώριες εισηγμένες την ερχόμενη εβδομάδα, με την ΕΧΑΕ να ανοίγει την αυλαία τη Δευτέρα 27 Ιουλίου. Την ίδια ημέρα οι μετοχές της ΕΛΤΟΝ Χημικά και του ΟΛΠ θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα χρήσης ύψους 0,04 και 0,538 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα. Στις 29 Ιουλίου τη σκυτάλη των αποτελεσμάτων εξαμήνου παίρνει η Τιτάν δημοσιεύοντας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η πληροφόρηση για όλα όσα συνέβησαν στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς δεν αναμένεται να προσθέσει πολλά πράγματα, καθώς ο όμιλος είχε ήδη δώσει μια αρκετά αναλυτική εικόνα στο πεντάμηνο εν όψει της έκδοσης του ευρωομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο πώς ξεκίνησε το πολύ κρίσιμο τρίτο τρίμηνο, το οποίο είναι και το πιο παραγωγικό από πλευράς κερδοφορίας.
Επομένως η τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας. Για τους μετόχους του ΟΠΑΠ η 29η Ιουλίου είναι η τελευταία ημερομηνία στην οποία θα πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα πάρουν το μέρισμα σε μετρητά ή σε μετοχές. Η πληρωμή ή η πίστωση των μετοχών θα γίνει στις 11 Αυγούστου. Στις 30 Ιουλίου η Attica Bank(!), σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, θα δώσει εικόνα του εξαμήνου, ενώ την Παρασκευή 31 Ιουλίου η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ θα κλείσει την αυλαία των προγραμματισμένων ανακοινώσεων για τον Ιούλιο. Τέλος, επισημαίνεται ότι στις 28 και 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές γενικές συνελεύσεις των Eurobank και Alpha Bank.
ΔΕΗ: Παραμένει στο προσκήνιο από πλευράς νέων, καθώς ο Ιούνιος ήταν μεν ένας μήνας χαμηλότερων καταναλώσεων (-15%), αλλά και σημαντικά μειωμένης λιγνιτικής παραγωγής. Η μείωση έρχεται κυρίως από τη μέση τάση, η οποία κατά κύριο λόγο αφορά τουριστικές μονάδες και ξενοδοχεία. Η παραγωγή από τις ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη μειώθηκε κατά 74% ακολουθώντας τους ρυθμούς μείωσης που παρατηρήθηκαν τον Μάιο και τον Απρίλιο. Για κάθε MWh που παράγεται από λιγνίτη η ΔΕΗ αγοράζει 1,6-1,8 δικαιώματα εκπομπών και καθώς η τιμή των δικαιωμάτων έχει εδραιωθεί πάνω από τα 25 ευρώ/τόνος η εξοικονόμηση κόστους είναι σημαντική, δεδομένης και της μείωσης που παρατηρείται στο εξάμηνο (-57%).
Ο στόχος φέτος για μείωση στα 13,8 δικαιώματα εκπομπών φαίνεται εφικτός, καθώς η ΔΕΗ έχει και την ωφέλεια της μείωσης των τιμών των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου. Στα στατιστικά του Ιουνίου η Μυτιληναίος έχει εδραιώσει την παρουσία της στη δεύτερη θέση στη λιανική με ποσοστό 7,73% (7,3% τον Μάιο), ενώ η Elpedison φαίνεται να έχει μειωμένο μερίδιο αγοράς για δεύτερο συνεχή μήνα (4,87% από 4,97%). Στην 4η θέση των εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας έχει ανέβει η NRG (θυγατρική της Motor Οil) με μερίδιο αγοράς 3,04%.
ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ: Οι ημερομηνίες προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ πλησιάζουν και έχει ενδιαφέρον το πού κινούνται τα τιμήματα εξαγοράς των δικτύων. Σε μια πρόσφατη συναλλαγή ανάλογου μεγέθους η ισπανική EDP θα αποκτήσει την επίσης ισπανική Viesgo προς 11,8x τα λειτουργικά της κέρδη προς την επιχειρηματική της αξία (EV/EBITDA). To deal αφορά βάση παγίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ με λειτουργικά κέρδη 238 εκατ. ευρώ το 2019. Η αξία της συναλλαγής είναι 2,7 δισ. ευρώ και με βάση την ανακοίνωση εξαγοράς οι μονάδες άνθρακα που περιέχονται στη συναλλαγή έχουν αποτιμηθεί στο μηδέν. Η Viesgo έχει 700.000 πελάτες και είναι ο τέταρτος διανομέας ενέργειας στην Ισπανία με 31.300 χιλιόμετρα δικτύου στη Βόρεια Ισπανία. Στο συγκεκριμένο deal η EDP θα αποκτήσει και 24 αιολικά πάρκα και δύο μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής δυναμικότητας 500 MW με τίμημα (EV) 656 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος της συναλλαγής των ΑΠΕ η EDP αγοράζει προς 1,1 εκατ. ευρώ το κάθε MW.
Εν όψει της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ η συναλλαγή αυτή είναι ενδεικτική στο πού μπορεί να φθάσουν οι αποτιμήσεις, ενώ θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι δύο πάροχοι δικτύων αποτελούν μονοπώλιο στην υψηλή και χαμηλή τάση στην Ελλάδα.
Κλουκίνας Λάππας: Οι πωλήσεις του εξαμήνου αποτελούν ένα μικρό άθλο για την επιχείρηση, η οποία κατάφερε να περιορίσει τη μείωση των πωλήσεων στο 5,6% με μεγάλη συνδρομή από το ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο πλέον αποτελεί το καλύτερο κατάστημα πωλήσεων της Mothercare. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία μοιράζει μέρισμα (3 λεπτά ανά μετοχή), ενώ σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις η εικόνα της τρέχουσας χρηματιστηριακής αποτίμησης δεν ανταποκρίνεται στην αξία των ακινήτων. Η ΚΛΜ έχει στην κατοχή της 13 ακίνητα, ενώ διατηρεί επί της οδού Ερμού δύο ακίνητα (859 τ.μ. και 1.438 τ.μ.) υψηλής αξίας βάσει των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στην εν λόγω ζώνη. Μόνο από τα δύο αυτά ακίνητα η αξία της εταιρείας υπολείπεται κατά 20 εκατ. ευρώ από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία.
Ο συνολικός καθαρός δανεισμός στο τέλος του 2019 είναι στα 7 εκατ. ευρώ και η εταιρεία κινείται προς την κατεύθυνση έκδοσης μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου, που θα μειώσει αισθητά το κόστος δανεισμού και θα ομαλοποιήσει τις τακτικές πληρωμές τόκων προς τις τράπεζες, ενώ τον Οκτώβριο θα ανοίξει το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας στη Ρουμανία. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος έχει παρουσία με 9 καταστήματα στα Βαλκάνια και 32 στην Ελλάδα (96% του κύκλου εργασιών του 2019), εκ των οποίων τα 4 με καθεστώς franchise. Εκτός από τη δραστηριότητα στη λιανική των βρεφικών ρούχων και παιχνιδιών, η εταιρεία έχει στην κατοχή της μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΑΠΕ), το οποίο απέδωσε 8,72G Wh ενισχύοντας κατά 783.000 ευρώ τον τζίρο του ομίλου στην περασμένη χρήση.
Αεροπορία Αιγαίου: Τα πρώτα νούμερα από το β’ τρίμηνο μπορούν να θεωρηθούν βελτιωμένα, καθώς η εταιρεία δείχνει να περιορίζει τις ζημιές. Μάλιστα, οι ζημιές του τριμήνου φάνηκαν πολύ χαμηλότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις, οι οποίες είχαν βασιστεί στην πολύ δύσκολη εικόνα που είχε η εταιρία στο α’ τρίμηνο. Συγκεκριμένα στο β’ τρίμηνο ο ρυθμός των ζημιών τρέχει με 26-28 εκατ. ευρώ ανά μήνα (ή 78 -84 ευρώ στο τρίμηνο), ωστόσο η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων έχει σαφώς περιοριστεί κάτω από 40 εκατ. ευρώ τον μήνα, με το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων να διαμορφώνεται άνω των 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου. Τον Ιούλιο η εταιρεία λειτουργεί σε επίπεδα πληρότητας 40%, με το ποσοστό να ανεβαίνει βάσει των κρατήσεων στο 50% τον Αύγουστο. Από πλευράς κόστους, η μείωση του κόστους προσωπικού αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς από τα 2.900 άτομα μόλις τα 650 παραμένουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Η αύξηση των πτήσεων αναμένεται να μειώσει ακόμα περαιτέρω τις ζημιές στο τρίτο τρίμηνο. Η μάχη με τον χρόνο έχει ξεκινήσει και έπειτα από δύο τρίμηνα φαίνεται ότι υπάρχει απόθεμα δυνάμεων που μπορεί με τη συνδρομή του εμβολίου να βοηθήσει την εταιρεία να αγοράσει χρόνο και να αποφύγει δύσκολες καταστάσεις που θα έθεταν σε ερώτημα την επιχειρησιακή της ικανότητα. Η κερδοφορία σαφώς και θα αργήσει να επιστρέψει στα υψηλά επίπεδα του 2019, αλλά επί του παρόντος αυτό δεν είναι προτεραιότητα. Τα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένεται να ανακοινωθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της 18ης Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη.
Πιστοποιημένοι διαπραγματευτές: Το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα πραγματοποιήσει τις πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης «Πιστοποιημένων Διαπραγματευτών Ενέργειας» στις 30 Ιουλίου 2020.
Χρηματιστήριο Τουρκία - Γενικός Δείκτης: Ο δείκτης του τουρκικού χρηματιστηρίου αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα και θα διαπραγματεύεται διά του 100 λόγω της υψηλής πλέον τιμής που καταγράφει. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κόβονται ψηφία από τον δείκτη, καθώς ανάλογη περικοπή (διά του 10) είχε πραγματοποιηθεί το 1997.
Στο επόμενο φύλλο: Μετάταξη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Το εγχείρημα απέκτησε οπαδούς και έχει ενδιαφέρον.
Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της 25ης-26ης Ιουλίου 2020.