Η χώρα μας για πρώτη φορά προσελκύει τα βλέμματα σημαντικών διεθνών «παικτών» όπως οι Έλον Μασκ, Ουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς. Aπό την επένδυση 1 δισ. ευρώ για data center της Microsoft, έως την είσοδο στο real estate της Berkshire του Ουόρεν Μπάφετ και την ανάπτυξη δικτύου της Tesla και ενδεχόμενης είσοδός της στην αποθήκευση ενέργειας, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.
Ωστόσο για να πραγματοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις πρέπει η χώρα μας να πληρώσει κάποιους όρους.
Το βασικό στοιχείο που κοιτούν οι ξένοι επενδυτές είναι ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ανάπτυξη, με εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης, τη φιλοεπενδυτική πολιτική, μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, φιλόδοξο πλάνο ψηφιοποίησης και ελληνικό ταλέντο.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι δεδομένο, ωστόσο για μετουσιωθεί σε πράξη, υπάρχει ακόμη δρόμος.
Σε πρώτο επίπεδο πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία στη χώρα και αυτό θα επιτευχθεί όχι μόνο με το ψηφιακό άλμα που επιχειρείται, αλλά με την ουσιαστική αναμόρφωση των διαδικασιών αδειοδότησης ενός έργου και την ύπαρξη κατάλληλων κινήτρων.
Σε δεύτερο επίπεδο, οι επενδυτές θα «ρίξουν» ζεστό χρήμα στην αγορά, εφόσον οι μεταρρυθμίσεις και τα φορολογικά κίνητρα που δίνονται σε νέους επενδυτές συνεχιστούν.
Σε τρίτο επίπεδο, η κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της σωστής διοχέτευσης, εφαρμογής και διαφάνειας στους όρους και στις διαδικασίες, με τους οποίους θα διοχετευθούν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα σχέδια των δισεκατομμυριούχων επενδυτών
Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπουν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις από τους μεγιστάνες Μπιλ Γκέιτς, Ουόρεν Μπάφετ και Έλον Μασκ είναι σίγουρα θετικό, καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά φαίνεται πως προσελκύει επενδυτές ανάλογου βεληνεκούς.
Η Berkshire του Ουόρεν Μπάφετ μπήκε στην ελληνική αγορά μέσω αποκλειστικής αντιπροσώπευσής της. Στόχος της Berkshire Hathaway Greece είναι η ανάπτυξη σε πρώτη φάση στα οικιστικά ακίνητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε εξαγορές μικρότερων ακινήτων real estate.
Από τη μεριά της η Tesla του Έλον Μασκ συνεχίζει να αναπτύσσει το δίκτυο ηλεκτρικών φορτιστών της στη χώρα, με την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη να αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη μέσα στο έτος από την Αθήνα, όπου και εγκαινιάστηκαν πρόσφατα οι πρώτοι φορτιστές.
Αν και η φημολογούμενη είσοδος της εταιρείας στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας μέσω προϊόντων που αναπτύσσει, φαίνεται να μην βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά της, εντούτοις ο σχεδιασμός υπάρχει. Την ίδια στιγμή το διαστημικό Internet της Starlink είναι γεγονός για τη χώρα μας.
Από τη μεριά της, η Microsoft του Μπιλ Γκέιτς, πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στην ελληνική αγορά.
H εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει έως τέλος του έτους το μέρος όπου θα εγκαταστήσει το data centers με πιο πιθανή τοποθεσία το Λάυριο.
Στόχος είναι το κέντρο δεδομένων να αποθηκεύει και να διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολιγιστικό νέρφος. προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια κέντρα στην Ευρώπη. Εφόσον τα παραπάνω πάρουν σάρκα και οστά, τότε η χώρα μας θα γίνει η πρώτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα έχει καταστεί τεχνολογικός κόμβος, ενώ είναι η όγδοη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι 7 σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογία
Η κινητικότητα είναι δεδομένη. Τον τελευταίο μάλιστα ενάμισι χρόνο έχουν ανακοινωθεί 7 σημαντικές επενδύσεις στην τεχνολογία.
Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 όταν στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ ανακοινώθηκε το σχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων από την Cisco, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού.
Κέντρο τεχνολογίας από Pfizer
Στην ίδια ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι «η πολυεθνική εταιρεία Pfizer αποφάσισε μόλις την περασμένη Δευτέρα να δημιουργήσει εδώ στην Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων».
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη δημιουργία περίπου 200 θέσεων εργασίας, όμως ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, τον Δεκέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, έκανε γνωστό ότι πλέον σχεδιάζεται η πρόσληψη 600 ανθρώπων, με προοπτική διπλασιασμού.
Τα data centers της Microsoft
Μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2020, είχε παρουσιαστεί η συμφωνία κατασκευής συμπλέγματος τριών data centers στην Αττική από τη Microsoft, που θα μετατρέψει την Ελλάδα στην 8η χώρα της ΕΕ που επιλέγεται από τη Microsoft για να στεγάζει hub μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων του cloud και 27η σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η συμφωνία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων.
H Volkswagen στα Αστυπάλαια
Το Νοέμβριο του 2020 γίνεται γνωστή η συμφωνία για μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο νησί ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας από τη Volkswagen, που μεταξύ άλλων προβλέπει την αντικατάσταση αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από ηλεκτρικά οχήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς που ο πολίτης θα μπορεί να καλέσει αλά καρτ και εγκατάσταση μονάδων αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα συνοδεύονται από μπαταρίες για την αποθήκευση ενεργειακού αποθέματος.
Εργοστάσιο από Next.e.GO
Ένα μήνα μετά, τον Δεκέμβριο του 2020, ανακοινώνεται συμφωνία για κατασκευή εργοστασίου της γερμανικής βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.
5G και τηλεπικοινωνίες
Τον ίδιο μήνα, μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δημοπρασίας για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών ανακοινώνουν επενδυτικά προγράμματα για τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρωθυπουργό στις 17 Δεκεμβρίου ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, δηλώνει ότι στην Ελλάδα λειτούργησε το τρίτο δίκτυο 5G της Ευρώπης, προσθέτοντας πως ο όμιλος επενδύει 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο στην Ελλάδα για υποδομές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά το φετινό φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας Χάρης Μπρουμίδης δηλώνει ότι η εταιρεία θα επενδύσει 600 εκατομμύρια ευρώ σε υποδομές και δίκτυα σε βάθος πενταετίας.
Από την πλευρά του ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος & διευθύνων σύµβουλος της WIND Ελλάς είχε αναφέρει ότι μέσα στην επόµενη πενταετία η εταιρεία υλοποιήσει επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο 5G.
Πολύπλευρη συνεργασία με Google
Στο χώρο της τεχνολογίας ξεχωρίζει άλλη μια συμφωνία. Η συνεργασία που είχε ανακοινωθεί το 2020 στο Φόρουμ των Δελφών ανάμεσα στην Google και τον ΟΑΕΔ για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την επαγγελματική αποκατάσταση 3.000 ανέργων.
Είχε προηγηθεί, μία εβδομάδα νωρίτερα, τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Matt Brittin.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτέλεσε βάση κι άλλων προγραμμάτων κατάρτισης, καθώς τον Απριλίου έληξε η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο νεότερο δωρεάν εξ αποστάσεως πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ-Google για 3.000 ακόμα ανέργους, ηλικίας έως 29 ετών.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του κορονοϊού η Google είχε «τρέξει» και πρόγραμμα για την εκπαίδευση 5.000 ανθρώπων από τον τουριστικό κλάδο σε ψηφιακές δεξιότητες.