Η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν τον Ιούνιο, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο ECOFIN στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επισήμαινε ότι το «πακέτο των μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, της προηγούμενης κυβέρνησης, θα είχε ένα δημοσιονομικό κόστος που επρόκειτο να υπερβεί το 1% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η Κομισιόν προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα επιτύγχανε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με 3,6% του ΑΕΠ το 2019, πριν από την υιοθέτηση των εν λόγω μέτρων, την οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι θα υπήρχε σημαντικό δημοσιονομικό κενό φέτος.
Φαίνεται όμως, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, ότι η επικαιροποιημένη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα θα αναφέρει πως «ο δημοσιονομικός στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, μια και η κυβέρνηση ήδη προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% από το 2019.
Πρόκειται για σαφή αλλαγή εκτίμησης, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, την οποία αποδίδουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.
“Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη δώσει απτά δείγματα αποφασιστικότητας και ταχύτητας στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και στην αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής”, αναφέρει η ίδια πηγή.
Επομένως η θετική αναθεώρηση από πλευράς Κομισιόν της εκτίμησης για το 2019 αντανακλά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη στις διεθνείς αγορές με την υποχώρηση του κόστους δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας σε ιστορικά χαμηλά (βλ. πρόσφατες εκδόσεις ΕΓΕΔ και κυβερνητικών ομολόγων), την άνοδο του γενικού δείκτη τιμών στο χρηματιστήριο, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.
Κατά συνέπεια όσοι εκτιμούσαν προεκλογικά ότι θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, αποδεικνύεται πως έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες, όπως έλεγε η ίδια πηγή.
Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020 εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι ότι η εδραίωση του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με το εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό σχέδιο Ελληνικής ιδιοκτησίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.
Κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι για το 2020 εκτός από την μείωση φόρων προϋπολογίζεται αύξηση των εσόδων, από τη βελτίωση και διεύρυνση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς και συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, μέσα από τις επισκοπήσεις δαπανών σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης και τον καθορισμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών σε όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρξει προσαρμογή της εκτέλεσης δαπανών στο πραγματικό της επίπεδο Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση είναι ότι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2020 θα αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, σε συνεργασία πάντα με τους θεσμούς.
Γ. Τ.