Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.
Σημειώνεται πως η συνεδρίαση του Euroworking Group, η οποία ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί, προκειμένου να προετοιμάσει το eurogroup το οποίο ξεκινά στις 16.00 (ώρα Ελλάδας). Οι εκπρόσωποι των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητούν δυο θέματα – τα λεγόμενα εφεδρικά μέτρα και το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας.
Όσον αφορά τα εφεδρικά μέτρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ και κάποιων εταίρων συγκλίνουν πως τα μέτρα της κυρίως αξιολόγησης (που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα αποφέρουν 5,4 δις) θα έχουν ως δημοσιονομικό αποτέλεσμα μόνον 1,8 δις. Ως εκ τούτου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα «βέβαιης δημοσιονομικής απόδοσης» της τάξης του 2% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, αυτά τα μέτρα-κάβα θα επιστρατεύονται κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από το στόχο, δηλαδή κάθε φορά που η τρόικα πραγματοποιεί έλεγχο (σ.σ. ανά τρίμηνο) για αξιολόγηση. Ως στοιχεία, αναφέρουν πηγές του EWG, θα χρησιμοποιούνται κοινά στοιχεία του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων.
Αναφορικά με το χρέος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι να έχει υπάρξει συμφωνία στα εφεδρικά μέτρα. Στο τραπέζι, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχουν κατατεθεί τρία σενάρια, που αποτελούν συνάρτηση των επιδόσεων της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ενεργοποιηθεί ή θα ανακοινωθεί το όποιο σενάριο επιλεγεί τελικώς από το eurogroup και το ΔΝΤ.
Παράγοντες του Συμβουλίου σημείωναν πως το σημερινό eurogroup αποτελεί «δοκιμασία για την εμπιστοσύνη» - αφενός μεν για την εμπιστοσύνη των πιστωτών προς την ελληνική κυβέρνηση (αν κι η χθεσινή ψήφιση του ασφαλιστικού βελτίωσε κάπως τα πράγματα), αφετέρου για την εμπιστοσύνη μεταξύ ΔΝΤ κι Ευρωπαίων.