Πλαστικά Θράκης: Γιατί συρρικνώθηκαν τα μεγέθη τριμήνου - Το επενδυτικό πλάνο

Πλαστικά Θράκης: Γιατί συρρικνώθηκαν τα μεγέθη τριμήνου - Το επενδυτικό πλάνο

Στο ποσό άνω των 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά η δαπάνη του ομίλου Πλαστικά Θράκης για το συνεχιζόμενο επενδυτικό πλάνο της περιόδου 2020 - 2022, παρά την υστέρηση που καταγράφει στα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου 2022. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  του ομίλου, κ. Δημήτρη Μαλάμο, οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της τελευταίας διετίας, παρέχουν τη δυνατότητα να υλοποιηθεί αδιάλειπτα το εκτενές επενδυτικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής συνεισφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επενδύσεων περιλαμβάνεται πρόγραμμα  συνολικού ύψους 21,4 εκατ. ευρώ., στις εγκαταστάσεις της Ξάνθης και συγκεκριμένα

  •  σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής τεχνικής ίνας, η οποία αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των μη υφαντών βελονωτών υφασμάτων (Needle Punch). Τα υφάσματα, Needle Punch, απευθύνονται σε πληθώρα εφαρμογών στους κλάδους υποδομών και κατασκευών, γεωργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ
  •  σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων
  • σε εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του εργοστασιακού συγκροτήματος του ομίλου στην περιοχή της Ξάνθης (net metering), ισχύος 1,5 MW
  • σε υποδομές (γη και κτίρια), για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων

Ακόμη, επενδύσεις ύψους 4,1 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται και στη Σκωτία, στις εγκαταστάσεις της Don & Low στο Forfar, το οποίο αφορά σε :

  • μηχανολογικό εξοπλισμό λαμιναρίσματος για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην περαιτέρω μεταποίηση μη υφαντών υφασμάτων, Spunbond 
  •  μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες, όσο και τρίτων πηγών
  •  υποδομές (γη και κτίριο) για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη τριμήνου, η διοίκηση της εταιρείας αποδίδει την υστέρηση στον πληθωρισμό, στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών αλλά και στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Σημειώνεται άτι οι πωλήσεις της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 106,3 εκατ. Ευρώ, έναντι 11,4 εκατ. Ευρώ για το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για το πρώτο τρίμηνο του 2022 ήταν 15,5 εκατ. Ευρώ, έναντι 35,9 εκατ. Ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα καθαρά, προ φόρων, κέρδη (ΕΒΤ) ήταν για το ίδιο διάστημα 10,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας,  τα  6,4 εκατ. ευρώ  αφορούν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και τα 4,3 εκατ. Ευρώ προέρχονται από πωλήσεις προϊόντων προσωπικής προστασίας.

Μάλιστα, το περσινό τρίμηνο τα κέρδη προ φόρων είχαν διαμορφωθεί στα 29,3 εκατ λόγω της μεγάλης συμβολής των προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Δυσχερής η σύγκριση φετινού τριμήνου

Τα κέρδη προ φόρων του πρώτου τριμήνου από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων παρουσιάζουν υστέρηση κατά 27.2%, συγκριτικά με τα Κέρδη προ Φόρων από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της αντίστοιχης περσινής περιόδου. «Ωστόσο, με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν τόσο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω της έξαρσης της πανδημίας, όσο και των τωρινών ιδιαίτερων συνθηκών, λόγω της εξελισσόμενης πολεμικής σύρραξης και των πληθωριστικών πιέσεων, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η άμεση σύγκριση μεταξύ των δυο περιόδων», αναφέρει η εταιρεία.

Συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ήτοι με το πρώτο τρίμηνο του 2019, τα Κέρδη προ Φόρων του πρώτου τριμήνου του 2022 έχουν υπερδιπλασιαστεί, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 108.9%, καταδεικνύοντας, σύμφωνα με την εταιρεία, τη σημαντικά αυξημένη κερδοφορία, παρά τις εξαιρετικά αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και τη σημαντική αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, ενέργειας και μεταφορικών.

Ο όμιλος διατήρησε το πρώτο τρίμηνο αυξημένη ρευστότητα καταγράφοντας και ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου καθαρό δανεισμό 12,4 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η Πλαστικά Θράκης είχε μια καλή πορεία κατά τη χρήση 2021, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 428,4 εκατ. Ευρώ, αυξημένος κατά 26,1%, σε σύγκριση με το 2020, ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €103,8 εκατ., αυξημένα κατά 43,2%, συγκριτικά με το 2020. Επίσης, τα Κέρδη προ Φόρων (EBT) ανήλθαν σε €83,9 εκατ., αυξημένα κατά 61,1% σε σχέση με το 2020.