Την ώρα που ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι αυξήθηκε τον Απρίλιο – μετά από αρκετούς μήνες πτώσης - σε επτά χώρες της Ευρωζώνης και οριακά στο σύνολο της ένωσης, η Ελλάδα είδε τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να εξασθενεί σημαντικά στο 3% που είναι η χαμηλότερη μέτρηση στην Ευρώπη. Μάλιστα, η αποκλιμάκωση του φαινομένου συνεχίζεται στη χώρα μας για έβδομο διαδοχικό μήνα.
Η ακρίβεια δυστυχώς συνεχίζεται, με επίκεντρο πλέον τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται τα νοικοκυριά που βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να συρρικνώνεται εξαιτίας του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Όμως η είδηση ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα είναι πλέον στο 3%, όταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το 2%, είναι σημαντική από πολλές απόψεις.
Αρχικά, η χώρα μας εμφάνιζε πέρσι το καλοκαίρι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στη Γηραιά Ήπειρο, αν εξαιρέσουμε τις ειδικές περιπτώσεις, ήτοι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας και χώρες με ειδικά καθεστώτα στον υπολογισμό του δείκτη. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μία θετική εξέλιξη προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι διεθνές. Με μία υποσημείωση. Ότι για να δούμε ουσιαστική πτώση των τιμών και να υποχωρήσει η λαίλαπα της ακρίβειας θα πρέπει να γυρίσει ο πληθωρισμός των τροφίμων σε αρνητικό έδαφος και να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Ο πληθωρισμός συνολικά στην Ευρωζώνη (7%) είναι υπερδιπλάσιος από της Ελλάδας και αυτό έχει τη σημασία του. Τον Μάρτιο, η χώρα μας είχε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη (5,4%) μετά το Λουξεμβούργο (2,9%), την Ισπανία (3,1%), την Ολλανδία (4,5%) και το Βέλγιο (4,9%). Τον Απρίλιο τα πράγματα άλλαξαν και το 3% της Ελλάδας είναι η χαμηλότερη μέτρηση. Ακολουθούν Κύπρος και Λουξεμβούργο με 3,7%, Ισπανία με 4,1% και Ολλανδία με 5,2%. Εξαιρουμένων των χωρών της Βαλτικής, ο υψηλότερος πληθωρισμός εντοπίζεται στην Αυστρία στο 9,8%.
Η ευρύτερη επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται από το γεγονός ότι ο Δείκτης κινήθηκε ανοδικά σε Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, Μάλτα, Ιταλία και Αυστρία, σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Με την εξασθένηση του φαινομένου στο 3% από τον Απρίλιο, αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον στόχο του 4,5% στο σύνολο του έτους. Θα πρόκειται για μεγάλη υποχώρηση από το 2022 όπου κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9,6%. Και πάλι, βέβαια, οι τιμές θα έχουν αυξηθεί πολύ στη διετία, ενώ η διαφορά με την περασμένη δεκαετία είναι τεράστια, αφού ο πληθωρισμός ήταν σχεδόν μηδενικός.
Η πτώση των ενεργειακών τιμών ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την αποκλιμάκωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε περαιτέρω πτώση τους επόμενους μήνες, όταν οι τιμές της ενέργειας θα συγκρίνονται με τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα που είχαν φτάσει το 2022 και κυρίως στο β’ εξάμηνο.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου 2022 η τιμή του φυσικού αερίου TTF είχε αγγίξει τα 340 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 35 ευρώ, έχει υποχωρήσει δηλαδή σχεδόν 90%. Η τελευταία φορά που το φυσικό αέριο βρισκόταν στα σημερινά επίπεδα ήταν τον Ιούλιο του 2021. Έχει επίσης σημασία να πούμε ότι στα τέλη του 2019 η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 12 ευρώ, επομένως είναι αυξημένη κατά 200% από τα προ κρίσης επίπεδα.
Το καλοκαίρι θα μπορούσαμε θεωρητικά να δούμε επιτάχυνση του πληθωρισμού εξαιτίας του τουρισμού, ωστόσο τα υπερβολικά υψηλά περσινά επίπεδα σχεδόν διασφαλίζουν ότι οι μεταβολές θα είναι πολύ μικρές. Μετά την εξομάλυνση των συνθηκών στην ενέργεια, η προσοχή στρέφεται στα τρόφιμα όπου ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,4% τον Απρίλιο, με οριακή πτώση σε επίπεδο μήνα κατά 0,1%.