Πώς η αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρνει δισ. έσοδα από φοροδιαφυγή

Πώς η αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών φέρνει δισ. έσοδα από φοροδιαφυγή

Η αναζήτηση τρόπων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κερδίζει έδαφος, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να αποτελούν τον καμβά αυτής της προσπάθειας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, κάθε αύξηση 10 ευρώ στις ηλεκτρονικές πληρωμές συνδέεται με 0,67 ευρώ αδήλωτων εσόδων ΦΠΑ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε σε αναλυτικές εκτιμήσεις για την επίδραση αυτήν τη χρονιά, εστιάζοντας στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Για το 2023, οι ηλεκτρονικές πληρωμές παρουσίασαν αύξηση 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι προέρχονται από «μαύρες» συναλλαγές. Η πληρωμή με κάρτα έχει γίνει καθημερινότητα για πολλούς Έλληνες, προκαλώντας εκρηκτική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε διάφορους οικονομικούς τομείς. Το 2024, η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και το myData είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση 2,66 δισ. ευρώ στον βεβαιωμένο ΦΠΑ, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Σημαντικές αυξήσεις σε επιμέρους κλάδους

Η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή σε ορισμένους κλάδους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Κλάδος προγραμματισμού υπολογιστών: αύξηση 2.459%, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2023 σε 128 εκατ. ευρώ το 2024.
  • Εκμετάλλευση αιθουσών: άλμα 469%, από 3,5 εκατ. ευρώ σε 20 εκατ. ευρώ.
  • Ταξί: επί αύξησης 221% από 22,9 εκατ. ευρώ σε 73,5 εκατ. ευρώ.
  • Υπαίθριο λιανικό εμπόριο: αύξηση 271%, φτάνοντας τα 5,16 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ να διαπιστώσει τις αιτίες αυτών των αιφνίδιων αυξήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του προγραμματισμού υπολογιστών, με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή.

Το 2024 η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών κατά 7,5 δισ. ευρώ οδήγησε σε υποκατάσταση μετρητών αξίας 5,79 δισ. ευρώ. Η χρήση μετρητών φαίνεται να μειώνεται στους 215 από τους 282 συνολικά κλάδους, με μόνο 67 να σημειώνουν αύξηση. Συνολικά, η χρήση μετρητών μειώθηκε κατά 5,28 δισ. ευρώ.

Αυτή η στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεπάγεται όχι μόνο αύξηση εσόδων ΦΠΑ, αλλά και υψηλότερα έσοδα από φόρους εισοδήματος στα επόμενα οικονομικά έτη, ενισχύοντας τις μετασχηματιστικές διαδικασίες στην οικονομία. Η προοπτική αυτή αναδεικνύει την ελπίδα για τις επιχειρήσεις σε τομείς με υψηλή φοροδιαφυγή, όπως τα ιατρικά επαγγέλματα και η εστίαση, για μια πιο διαφανή οικονομική πραγματικότητα.