Αλλαγή σελίδας σηματοδοτεί για τα ΕΛΠΕ ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός Vision 2020 - 2025, που περιλαμβάνει τόσο διοικητικές αλλαγές και ένα νέο εταιρικό μοντέλο, όσο και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τους προφίλ.
Καθοριστικό στοιχείο, ένα ενδεικτικό επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 3,5 - 4 δισ. ευρώ με ιδιωτικά κεφάλαια. Βασικό επίσης στοιχείο των αλλαγών, όπως τις περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση των ΕΛΠΕ, ότι το Δημόσιο παύει πλέον να ορίζει τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, τα οποία στο σύνολο τους πλέον θα εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Απόφαση που θα ενεργοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, συνεπάγεται τη μεγαλύτερη ανεξαρτησία των μελών του Δ.Σ., υπαγορεύεται από το νέο νόμο για τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων και θα συνοδευτεί με μια νέα εταιρική δομή.
Σε αυτήν, οι σημερινές θυγατρικές και συμμετοχές του ομίλου, θα ενταχθούν πιθανότατα σε μια εταιρεία Holding, με έδρα την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο ακόμη αυτή να έχει πάρει οριστική μορφή, όπως ανέφερε ο διευθύνων σ΄λυμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης.
Στην ουσία, οι δύο πλευρές, η Paneuropean του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 47% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο (35,5%) κλείνουν μια νέα συμφωνία, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Αυτό που είχε συμφωνηθεί το 2003 ανάμεσα στην τότε Petrola που είχε εξαγοράσει και απορροφήσει την εταιρεία και τον πωλητή, δηλαδή το Δημοσιο.
Κρίσιμο στοιχείο του νέου πλαισίου ότι δεν επηρεάζει πτυχές που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, όπως η υποχρέωση του ομίλου να τηρεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τον επαρκή εφοδιασμό της χώρας, «υποχρέωση που συνεχίζεται κανονικά και δεν επηρεάζεται από την αλλαγή της εταιρικής δομής», όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του Liberal, ο κ. Σιάμισιης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο του νέου αυτού δομικού μετασχηματισμού, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πώλησης μεριδίων σε θυγατρικές. «Αν αύριο θεωρηθεί ότι ένας τρόπος ανάπτυξης θυγατρικής εταιρείας στο εξωτερικό μπορεί να γίνει και με τη διάθεση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή, αυτό δεν το βλέπω ως ιδιωτικοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την αλλαγή του καταστατικού θα εγκρίνει έκτακτη γενική συνέλευση στις 20 Μαΐου και τα νέα πρόσωπα θα ψηφισθούν στην τακτική συνέλευση της 30 Ιουνίου. Τότε θα γίνει γνωστό και το νέο Δ.Σ. Ειδική επιτροπή υποψηφιοτήτων θα έχει στο μεταξύ φροντίσει να εντοπίσει τα νέα μέλη και να κάνει την σχετική αξιολόγηση.
Σχετικά με την απόφαση μη συμμετοχής των εργαζομένων στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει μετά την προσαρμογή στο Ν. 4706/20, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι θα συνεχίσουν να εκπροσωπούνται στις θυγατρικές. «Αν πάμε στο σενάριο της Holding, θα εκπροσωπούνται σε θυγατρικές που δεν είναι εισηγμένες», σημείωσε.
«Οι πέντε πυλώνες του Vision 20-25»
Το αναπτυξιακό πλάνο των ΕΛΠΕ που φέρει την ονομασία «Vision 2020-2025» στηρίζεται σε πέντε πυλώνες, οι οποίοι συνοπτικά είναι οι εξής:
Καύσιμα χαμηλών εκπομπών ρύπων. Στόχος είναι η βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος, η χρήση νέων τεχνολογιών πράσινου υδρογόνου, βιοκαυσίμων και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Θα επιδιωχθεί η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 50% ως το 2030 και πλήρης ουδετερότητα το 2050.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέσα σε 18 μήνες τα ΕΛΠΕ θα έχουν υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο αδειών σε ΑΠΕ. Σήμερα διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων 1,2-1,3 GW ΑΠΕ, με πιο εμβληματικό έργο το φωτοβολταικό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW το οποίο έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό 25% και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία αρχές του 2022. «Στόχος μας είναι μέσα από την στροφή στις ΑΠΕ να δημιουργήσουμε μια νέα εικόνα. Αν συνεχίσει η φθίνουσα πορεία στα περτρελαιοειδή, τότε θα έχουμε αγοράσει κάποιο χρόνο, και θα έχουμε μια παρουσία από assets, αξίας αρκετά πάνω από 100 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.
Εταιρική δομή. Στηρίζεται στην μετατροπή του ομίλου σε Holding, με επιμέρους θυγατρικές. «Στους επόμενους μήνες θα οριστικοποιηθεί η μελέτη και επεξεργασία για τη νέα εταιρική δομή χωρίς να αλλάζει καθόλου η μετοχική σύνθεση», σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου.
Αλλαγή καταστατικού. Απαιτείται η προσαρμογή στο νέο νόμο περί εταιρικής διακυβέρνησης για όλες τις εισηγμένες, με στόχο να εκλείψει η γραφειοκρατία που είχε κτισθεί διαχρονικά στον όμιλο, όπως σημείωσε ο CEO.
Εικόνα του ομίλου. Εξετάζεται νέα ταυτότητα και αλλαγή στο branding ΕΛΠΕ, προκειμένου όταν αυτά βγαίνουν στις αγορές, οι επενδυτές να βλέπουν κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής τους.