Της Αντιόπης Σχοινά
Θέμα ημερών θεωρείται σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή για την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν», η δεύτερη συνεχόμενη μέσα σε διάστημα 15 μηνών.
Στην κούρσα της διεκδίκησης συμμετέχουν αυτήν τη φορά μόνο η Ευρωκλινική, η οποία ανήκει στην Global Finance και το μαιευτήριο Ρέα, ενώ στην προηγούμενη διαδικασία κατά την οποία το νοσοκομείο πέρασε στην 100% θυγατρική της Πειραιώς ΗΜΙΘΕΑ, είχαν συμμετάσχει επίσης το ΙΑΣΩ, το Ιατρικό Αθηνών, το Υγεία και το Μετροπόλιταν.
Λιγότεροι ενδιαφερόμενοι, παρά τη βελτίωση
Παρά το γεγονός ότι πλέον το νοσοκομείο έχει αποκαταστήσει τα προβλήματα λειτουργίας του, έχει σημαντική και σταθερά αυξανόμενη πληρότητα, δεν έχει οφειλές σε προσωπικό και άλλους φορείς και έχει σταθερά έσοδα της τάξης των 3 εκατ. ευρώ μηνιαίως, οι προσφορές ήταν λιγότερες από την προηγούμενη φορά.
Το καλοκαίρι η ολοκλήρωση της συνδιαλλαγής
Ωστόσο, αν και αναμένεται να υπάρξει άμεσα η ανακοίνωση του προτιμητέου επενδυτή, καθώς τον διαγωνισμό τον «τρέχει» η PWC, μετά από σχετική εντολή της Πειραιώς, δεν πρόκειται να είναι το ίδιο άμεση και η ολοκλήρωση της συνδιαλλαγής. Αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο ή το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι, καθώς για να πέσουν οι τελικές υπογραφές ο επενδυτής θα προχωρήσει σε due diligence και θα καταρτίσει το οριστικό επιχειρηματικό πλάνο του.
Το τίμημα
Σε αυτό το σημείο κρύβεται και ο γρίφος για το τελικό τίμημα, καθώς, ότι και αν έχει κατατεθεί τώρα ως προσφορά από τους δύο ενδιαφερόμενους, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Liberal, υπόκειται στο αποτέλεσμα του due diligence αλλά και στο επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τίμημα θα είναι μειωμένο σχετικά με αυτό που είχε δώσει η ΗΜΙΘΕΑ και αφορούσε σε 115 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του σύνολου των κτιρίων, τον εξοπλισμό καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.
Τα δεδομένα για τον αγοραστή
Επίσης, ο επενδυτής θα πρέπει να λάβει υπόψιν και τις επενδύσεις που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει για τον εκσυγχρονισμό και συντήρηση του εξοπλισμού του νοσοκομείου, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί και η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο απασχολεί 900 εργαζομένους. Με δεδομένο το γεγονός ότι για να είναι κερδοφόρο το νοσοκομείο πρέπει να έχει πληρότητα πάνω από 50% και σήμερα μετά την αναδιάρθρωση που πέτυχε η ΗΜΙΘΕΑ έχει 30%, είναι σαφές ότι θα επιδιωχθεί η αύξηση της επισκεψιμότητας και άρα θα χρειαστεί και επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.
Προκρίνεται η λύση της πώλησης
Η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει είτε την εξαγορά της ΗΜΙΘΕΑ, είτε τη μακροχρόνια μίσθωση από τους ενδιαφερομένους. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, η τράπεζα προκρίνει τη λύση της πώληση, καθώς πρέπει να λάβει πίσω μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε, ενώ και οι επενδυτές κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα και οι δύο προσφορές να αφορούν την εξαγορά των μετοχών της ΗΜΙΘΕΑ.
Το νοσοκομείο... σε αριθμούς...
Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center θεωρείται ένα από τα πλέον σύγχρονα νοσηλευτικά κέντρα όχι μόνον εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Στις εγκαταστάσεις του, που εκτείνονται σε 55 χιλιάδες τ.μ., αναπτύσσονται κλινικές και εξωτερικά ιατρεία όλων των ειδικοτήτων, πλήρως εξοπλισμένα, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Διαθέτει 303 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού και 78 κλίνες νοσηλείας μιας ημέρας.
...και η ιστορία του
Μετά από μια μακρά περίοδο διοικήσεων που κατάφεραν να κάνουν τραγικά οικονομικά ανοίγματα, το νοσοκομείο βρέθηκε να χρωστά σημαντικά ποσά σε Ταμείο, το Δημόσιο, τη ΔΕΗ, προμηθευτές και εργαζομένους.
Έτσι έφθασε να έχει οικονομικά βάρη περί τα 300 εκατ. ευρώ, όταν η ΗΜΙΘΕΑ ανέλαβε το «Ντυνάν» την 1η Νοεμβρίου του 2014. Είχε προηγηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου ο πλειστηριασμός του νοσοκομείου από την Πειραιώς με τη θυγατρική της να καταβάλλει 115 εκατ. και να αποκτά το σύνολο των κτιρίων, τον εξοπλισμό καθώς και την άδεια του νοσοκομείου.
Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ δικά της αλλά και κληρονομιά από την Cyprus Popular Bank.