Περισσότερα μέτρα στήριξης σημαίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα τόσο σε πρωτογενές επίπεδο όσο και σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης. Για να καλυφθεί το πρόσθετο έλλειμμα δύο τρόποι υπάρχουν: ή δανείζεται (αν μπορείς που ευτυχώς η Ελλάδα μπορεί και μάλιστα εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους) ή τρως από τα έτοιμα, δηλαδή από τα ταμειακά σου διαθέσιμα. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Στο οικονομικό επιτελείο το γνωρίζουν και το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσουν να βάλουν στη «ζυγαριά» αυτά τα δύο μεγέθη ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν με λιγότερες πληγές από την καταστροφική πανδημία. Το ότι το χρέος θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2021 είναι δεδομένο και μη αναστρέψιμο. Όπως δεδομένο και μη αναστρέψιμο είναι και το ότι θα μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα. Το ζητούμενο πλέον είναι να μην ξεφύγει η κατάσταση σε τέτοιο βαθμό ώστε να αρχίσουν να ανησυχούν οι χρηματοδότες της χώρας που στην τρέχουσα χρονική συγκυρία είναι πρωτίστως οι ίδιες οι αγορές.
Με αυτά τα δεδομένα διάφορα ερωτήματα που διατυπώνονται ολοένα και πιο έντονα τις τελευταίες ημέρες όπως «μέχρι πότε φτάνουν τα λεφτά» ή αν «διατρέχουμε κίνδυνο να χρεοκοπήσει η χώρα λόγω πανδημίας» δεν μπορούν να απαντηθούν από κανέναν. Όσο οι αγορές δανείζουν την Ελλάδα, χρήματα θα υπάρχουν ενώ η χρεοκοπία επέρχεται μόνο όταν μια χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της είτε προς το εσωτερικό είτε προς τους δανειστές της.
Από τη στιγμή λοιπόν που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δανείζεται με τους πιο ευνοϊκούς όρους της ιστορίας της και από τη στιγμή που τα ταμειακά διαθέσιμα θα βρεθούν και σήμερα στα 34 δις. ευρώ (σ.σ εκταμιεύονται τα 3 δις. ευρώ από την πρόσθετη έκδοση του 10ετούς ομολόγου) κάθε απορία παρόμοια με αυτές που προαναφέρθηκαν, δεν έχει κανέναν λόγο να συζητείται. Από την άλλη, το ότι οι αγορές είναι ανοικτές για την Ελλάδα και το ότι υπάρχουν λεφτά στο ταμείο, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για αλόγιστες κινήσεις.
Οι αγορές παρακολουθούν. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δίδυμα ελλείμματα -δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών- έχουν επιστρέψει. Ωστόσο, συγχωρούν διότι αυτό δεν οφείλεται σε λανθασμένο χειρισμό της χώρας αλλά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Αυτή τη φορά δεν είμαστε μόνοι μας όπως το 2010» λένε οι γνωρίζοντες και έχουν δίκιο. Το ζητούμενο επομένως είναι η «χρηστή διαχείριση»
1. Το χρέος είναι προγραμματισμένο να αυξηθεί φέτος στην περιοχή των 344-345 δις. ευρώ από περίπου 338-339 που έκλεισε το 2020. Μια μικρή υπέρβαση μπορεί να δικαιολογηθεί ανάλογα και με την εξέλιξη της πανδημίας. Ένας εκτροχιασμός όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα ειδικά όταν το χρέος έχει φτάσει στο 206-207% του ΑΕΠ.
2. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι προγραμματισμένο να μειωθούν φέτος κατά 6,2 δις. ευρώ. Το να μειωθούν κατά 7-8 δις. ευρώ επίσης δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα καθώς και πάλι θα μείνουν περί τα 24-25 δις. ευρώ στην άκρη.
Το θέμα είναι να μην πέσουμε κάτω και από αυτό το όριο ασφαλείας. Διότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι η «ασφάλεια» των αγορών ότι θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω δανείζοντας την Ελλάδα. Χωρίς αυτή την ασφάλεια ποιος αποκλείει ότι μπορεί να υπάρξουν τριγμοί για τα ελληνικά ομόλογα; Και αυτό δεν το θέλει κανείς.