Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μέσα σε ελάχιστες συνεδριάσεις και με απολύτως συνοπτικές διαδικασίες που επιβεβαιώνουν τη δυναμική και την ισχύ των long, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο εξάλειψε τις αρχές απώλειες του πρώτου διορθωτικού 10ημέρου του Νοέμβρη, αλλά πλησίασε και στα υψηλά του καλοκαιριού που είναι και υψηλά τεσσεράμισι ετών για το Γενικό Δείκτη.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο – παρά τη διόρθωση της Παρασκευής – το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,28% στον Γενικό Δείκτη, με τον FTSE 25 να κερδίζει 3,50% και τον τραπεζικό δείκτη να πρωταγωνιστεί με άνοδο 7,27%. Έτσι, το Χ.Α. «έχτισε» ακόμη περισσότερο στη συγκομιδή του 2019, με τα κέρδη του Γ.Δ. να ανέρχονται στο 44,34%, των τραπεζών στο +103,73%, του FTSE 25 στο +38,03% και του Mid Cap +23,87%.
Μπορεί οι αριθμοί και τα στατιστικά να κουράζουν μερικώς, όμως στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητα για να δείξουν πως το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στην κορυφή των χρηματιστηριακών αποδόσεων σε παγκόσμιο επίπεδο εντός του τρέχοντος έτους. Ένα έτος που αποδεικνύεται καταλύτης αλλαγών, καθώς η αγορά αλλάζει επίπεδο, επιβεβαιώνοντας την... παράδοση που θέλει τις εκλογικές χρονιές, κατά 80% να είναι ανοδικές την τελευταία 15ετία.
Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να έχασε όλα τα περασμένα χρόνια το σημαντικότερο κομμάτι του παγκοσμίου bull market, όμως τώρα δείχνει ότι βρίσκεται σε γόνιμη περίοδο δίνοντας ήδη εξαιρετικές αποδόσεις μέσα στο έτος. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας έχουν δώσει μεγάλες αποδόσεις από 200% έως 400% τα τελευταία 5-6 χρόνια, οι οποίες όμως «σκεπάστηκαν» από την αδυναμία του Γενικού Δείκτη να αντιπροσωπεύσει σωστά αυτό το ράλι.
Μια αδυναμία που οφείλεται αποκλειστικά στην ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που κράτησε και το Γ.Δ. δέσμιο σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και πάντως μακριά από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.
Πλέον η αγορά, εν μέσω συνέχισης του πάρτι διεθνώς και με τους δείκτες της Wall Street να οδηγούν εκ του ασφαλούς το πιο μακροχρόνιο και ανθεκτικό bull market της ιστορίας, ασφαλώς και αναβαθμίζει τις προοπτικές της. Οι επιδόσεις του 2019 ήρθαν χωρίς να έχουν υπάρξει (σοβαρές) αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους οίκους, κάτι που αναμένεται να γίνει ευρύτερα το 2020.
Οι τράπεζες είναι αυτές που ισοπεδώθηκαν – και χρηματιστηριακά – τα προηγούμενα χρόνια, με τη διοίκηση του Χ.Α. να υποχρεώνεται σε δύο reverse split στον τραπεζικό δείκτη για να μη... μηδενίσει, ενώ σε αλλεπάλληλα reverse split προχώρησαν και ξεχωριστά οι μετοχές! Όμως, τώρα ο κλάδος βρίσκεται σε σταδιακή... επιστροφή, κάτι που αντανακλάται στην πορεία των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Η «επιστροφή» των τραπεζών, είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει επίπεδο και εικόνα σε όλο το χρηματιστήριο.
H αγορά είναι αντιμέτωπη με το (πρωτίστως ψυχολογικό) όριο των 900 μονάδων, το οποίο αργά ή γρήγορα θα ξεπεράσει, έχοντας ως επόμενο στοίχημα την υπέρβαση των 1.000 μονάδων.
Πλέον οι τράπεζες προσεγγίζουν τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015, με τον κλαδικό δείκτη να ξεπερνά στη συνεδρίαση της Πέμπτης τις 900 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2018. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει υπερδιπλασιάσει την αξία του το τρέχον έτος, έχοντας αυτή την εβδομάδα αυξήσει κατακόρυφα όγκους και τζίρους, στοιχείο που δείχνει επαναδραστηριοποίηση επενδυτών.
Ο κλάδος βρίσκεται σε κινητικότητα με το σχέδιο «Ηρακλής» να αποστέλλεται στους θεσμούς για έγκριση, υπάρχουν συμφωνίες με διεθνή εξειδικευμένα funds για πώληση πακέτων ακινήτων, ενώ την επόμενη εβδομάδα έχουμε τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου.
Πέραν των τραπεζών, ευρύτερα υπάρχει κινητικότητα και ανασκούμπωμα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ρότα βελτίωσης των οικονομικών της, οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων «συμπλέουν» με τις κανονικές χώρες του εξωτερικού, funds δημιουργούνται και deals ξεμπλοκάρουν (Attica Πολυκαταστήματα).
Αυτό που μένει να αποδειχτεί είναι αν θα υπάρξει άμεση – εντός των επόμενων συνεδριάσεων - υπέρβαση του ορίου των 900 μονάδων, ή αν θα γίνει στάση ώστε να μαζευτούν περισσότερες δυνάμεις. Η άποψη του υπευθύνου ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαου Καυκά είναι πως «η διαφυγή πάνω από την περιοχή των 900-920 μονάδων δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Παρ' όλο που η ελληνική αγορά δικαιολογεί υψηλότερους πολλαπλασιαστές λόγω της εκτιμώμενης ανάπτυξης, ενδέχεται αυτό να μην επιτευχθεί άμεσα, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση των “hard data” της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων».
Πολλά βεβαίως θα κριθούν – για τη δυναμική που θα διαμορφωθεί την επόμενη εβδομάδα – από την πορεία του σχεδίου «Ηρακλής» αλλά και από τα αποτελέσματα των τραπεζών.
Φωτογραφία αρχείου