Σε σαφή ανοδική πορεία βρίσκεται το σύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων της Ελλάδας για το οποίο η φιλοδοξία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, είναι στην επόμενη πενταετία οι starups να εισφέρουν το 10% του ΑΕΠ, να παράγουν το 10% των ευρωπαϊκών μονόκερων και η κεφαλαιοποίηση τους να φθάσει τα 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι η Ελλάδα αισιόδοξη ως προς την καινοτομία, εκ των οποίων βασικότεροι είναι ότι ο οικοσύστημα, από σχεδόν ανύπαρκτο πριν λίγα χρόνια, σήμερα μεγαλώνει, δημιουργεί παραδείγματα προς μίμηση και η προσδοκία είναι να τριπλασιαστεί σε μια πενταετία και να φθάσει από τα 5 δις. ευρώ κεφαλαιοποίηση στα 15 δις. με τη δημιουργία 6.000 θέσεων εργασίας αλλά και την ανάδειξη τουλάχιστον 5 ακόμη μονόκερων, δηλαδή νεοφυών επιχειρήσεων με αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.
Σήμερα η Ελλάδα έχει να επιδείξει πέντε (5) εταιρείες σε αυτή την κατηγορία, τις Viva, Persado, Peoplecert, Blueground, Skoutz και φιλοδοξεί το 5%-10% της ευρωπαϊκής “παραγωγής” “μονόκερων”, που σήμερα φτάνουν τους 125, να προέρχεται από τη χώρα μας, ποσοστό το οποίο είναι σε αντιστοιχία με την πληθυσμιακή αναλογία της χώρας στην ΕΕ.
Παράλληλα στις προοπτικές του οικοσυστήματος των ελληνικών startups συμβάλλουν οι επενδύσεις των πολυεθνικών εταιριών καινοτομίας και τεχνολογίας στην Ελλάδα που επιταχύνονται, η σταδιακή αξιοποίηση του δικτύου των Ελλήνων της Διασποράς που μεταφέρουν επενδύσεις, συμβουλές και τεχνογνωσία στην Ελλάδα.
Εξάλλου σαφής πρόοδος σημειώνεται ως προς την αξιοποίηση της ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων και πλέον εντοπίζεται, μια δυναμική για τη δημιουργία συστάδων επιχειρήσεων (clusters) ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως η βιοτεχνολογία και το φάρμακο.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη για την καινοτομία και την παρουσίαση του συνεδρίου του ΣΕΒ “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, το ποτήρι είναι και μισοάδειο, διότι παραμένουμε πίσω από τις προηγμένες χώρες και τους ανταγωνιστές μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αντιληφθούμε πως πρέπει να επιταχύνουμε, γιατί επιταχύνουν και οι υπόλοιπες χώρες, στα θέματα χρηματοδότησης, επάρκειας ανθρώπινου δυναμικού.
Τέλος, σημαντικό για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων αλλά για την θέση τους στο εγχώριο επιχειρείν είναι ότι οι startups και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι 5 φορές πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών και επενδυτικών κεφαλαίων.