Παρά τη νέα αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο. Για την ακρίβεια ούτε καν πλησίασε την πρώτη αντίσταση στις 891 μονάδες.
Στις θερινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε οικονομική μεγέθυνση της τάξης του 4,3% του ΑΕΠ από 4,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Μάιο και 3,5% τον Φεβρουάριο.
Επιπλέον η Κομισιόν αναθεώρησε για δεύτερη φορά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 ορμώμενη από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου -καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4%- παρά το lockdown που ίσχυε μέχρι και τις αρχές Μαΐου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η σταδιακή άρση των περιορισμών σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν την οικονομία στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση, ενώ η αναβαλλόμενη κατανάλωση σε συνδυασμό και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα εκτινάξουν προς τα πάνω τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση.
Γιατί λοιπόν το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις και την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα;
Γιατί η αγορά γνωρίζει ότι η όποια αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας εκπονείται υπό την αίρεση της ανάκαμψης του τουρισμού. Και ναι μεν το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει ένα μεγάλο δίχτυ υποστήριξης σε κάθε περίπτωση- γι’αυτό άλλωστε και δεν «ξεπουλιέται» η αγορά- αλλά ο «ξενοδόχος» τη δεδομένη χρονική περίοδο όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης που εν τέλει θα πετύχουμε δεν είναι άλλος από τον Sars CoV 2 και τις μεταλλάξεις του.
Η Κομισιόν παρά το γεγονός ότι στις θερινές προβλέψεις που ανακοίνωσε χθες δεν συμπεριέλαβε το τροχοπέδη της μετάλλαξης Δέλτα και πάλι εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα του 2019 πριν τα τέλη του 2022. Η αγορά όμως φαίνεται να είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη, αμφισβητώντας ακόμα και τη μέτρια βελτίωση που αναμενόταν να εμφανίσει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αιτία αυτής της δυσάρεστης ανατροπής είναι το άκρως μεταδοτικό στέλεχος Delta το οποίο απειλεί την ανάκαμψη όχι μόνο του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού τουρισμού, ακυρώνοντας στην ουσία τον δείκτη υπολογισμού της τουριστικής κίνησης Tourism Tracker, της Oxford Economics -καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ- σύμφωνα με τον οποίο οι διανυκτερεύσεις στους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης αναμενόταν να φτάσουν έως και 85% των επίπεδων προ πανδημίας. Πρόβλεψη που μάλλον θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω.
Το στέλεχος Δέλτα ροκανίζει τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατεί πλέον στη Βρετανία και τη Ρωσία, ενώ τείνει να διαχυθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στην χώρα μας αναμένεται να επικρατήσει ως κύριο στέλεχος έως τα τέλη του καλοκαιριού- ίσως και νωρίτερα-ενώ η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Λινού, χαρακτήρισε πολύ εύστοχα τη νέα μετάλλαξη ως «κάτι που μοιάζει με νέα πανδημία».
Η αλήθεια είναι ότι η νέα μετάλλαξη μετατρέπει τον ιό σε έναν εξαιρετικά δύσκολο αντίπαλο. Αρκεί κανείς να διαβάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, σύμφωνα με την οποία αρκούν 14 δευτερόλεπτα για να μεταδοθεί ο ιός σε ένα mall, χωρίς καν να υπάρξει επαφή ή συνωστισμός μεταξύ των ατόμων. Είναι δε ενδεικτική η επαναφορά καραντίνας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η Αυστραλία συγκαταλεγόταν στις χώρες που είχαν αντιμετωπίσει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
Στο ίδιο μάλλον δραματικό συμπέρασμα της ταχύτατης μετάδοσης του ιού κατέληξε και κινεζική έρευνα στην πόλη Σενζέν, στην επαρχία της Καντόνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε το Εpoch Τimes.
Τι δείχνουν τα στοιχεία από Βρετανία
Η εξάπλωσή του στελέχους στη Βρετανία έδωσε στους επιστήμονες μια σαφή εικόνα της απειλής που θέτει. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα από τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί για την παραλλαγή Delta μέχρι στιγμής προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια γρήγορη μέθοδο που ονομάζεται «δοκιμή ανάλυσης γονότυπου» για να διαπιστώσουν εάν ένα θετικό δείγμα COVID-19 ανήκει στην παραλλαγή Delta, ή όχι. (σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στη γονιδιωματική παρακολούθηση).
Σύμφωνα λοιπόν με τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο
- Το στέλεχος Delta είναι περίπου 60% πιο μεταδοτικό από την ήδη πολύ μολυσματική παραλλαγή Alpha που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του 2020.
-Τα προκαταρκτικά στοιχεία από την Αγγλία και τη Σκωτία δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με το Delta είναι περίπου δύο φορές πιο πιθανό να καταλήξουν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με αυτά που έχουν μολυνθεί με το Alpha.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια σκωτσέζικη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet στις 14 Ιουνίου, η παραλλαγή Delta σχετίζεται με περίπου διπλάσιο κίνδυνο για νοσηλεία σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από 19.543 περιπτώσεις COVID-19 και 377 νοσηλείας που αναφέρθηκαν στη Σκωτία μεταξύ 1ης Απριλίου και 6 Ιουνίου 2021.
-Τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν.
-Το Delta είναι επίσης ανθεκτικό στα άτομα που έχουν λάβει μόνο μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19. Στις 22 Μαΐου το PHE-Δημόσια Υγεία της Αγγλίας- δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία, μία μόνο δόση από τα δύο εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της παραλλαγής Delta, σε σύγκριση με την παραλλαγή Alpha: Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, τα εμβόλια παρείχαν προστασία κατά 33% έναντι συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή Delta , σε σύγκριση με περίπου 50% προστασία για την παραλλαγή Alpha.
Τα εμβόλια
Όμως μια δεύτερη δόση του εμβολίου AstraZeneca ενίσχυσε την προστασία έναντι του Delta στο 60% (σε σύγκριση με το 66% έναντι του Alpha), ενώ ήταν κατά 92% αποτελεσματικό κατά της νοσηλείας λόγω της παραλλαγής Delta .
Ξεχωριστά δεδομένα που δημοσίευσε πάντα η Public Health England –PHE- έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer-BioNTech ήταν 88% αποτελεσματικό κατά της συμπτωματικής νόσου από την παραλλαγή Delta δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, σε σύγκριση με την αποτελεσματικότητα 93% έναντι της παραλλαγής Alpha.
Τα στοιχεία από Ισραήλ
Ενθαρρυντικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση αλλά όχι τη μετάδοση ήταν και τα στοιχεία που μας έδωσε χθες το Ισραήλ.
Το εμβόλιο Pfizer έχει μόλις 64% αποτελεσματικότητα στην αποτροπή μετάδοσης του ιού από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, έναντι 94,3% στις παλαιότερες μεταλλάξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το συγκεκριμένο εμβόλιο εξακολουθεί να έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα στην αποτροπή βαριάς νόσησης και νοσηλείας – η οποία μετράται τώρα στο 93%, ελάχιστα μειωμένη σε σχέση με τον Μάιο, που ήταν στο 98,2%, πριν αρχίσει να καταγράφεται και στο Ισραήλ η μετάλλαξη Delta.
Η σημασία του εμβολιασμού αναδεικνύεται και από στοιχεία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα δεδομένα από την Helix σε σχεδόν 20.000 δείγματα που υποβλήθηκαν σε αλληλουχία από τον Απρίλιο, η παραλλαγή Delta εξαπλώνεται ταχύτερα σε πολιτείες των ΗΠΑ με ποσοστά πλήρους εμβολιασμού κάτω από το 30%, σε σύγκριση με τις πολιτείες με ποσοστά εμβολιασμού πάνω από αυτό το όριο.
Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους υπερθεματίζει καθημερινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τον ρόλο του εμβολιασμού ως ανάχωμα απέναντι στον ιό. Τονίζει δε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τη νέα μετάλλαξη ξεπερνά το 80%.
Όσοι θεωρούν υπερβολικές τις συστάσεις του ΠΟΥ, αρκεί να εξετάσουν την περίπτωση του Ισραήλ, μιας χώρας με υψηλό ποσοστό ανοσίας 60%, το οποίο όμως αποδείχθηκε μη επαρκές για τη μετάδοση της μετάλλαξης Delta, με αποτέλεσμα η χώρα να εμφανίζει έκρηξη κρουσμάτων. Χάρη όμως στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, τουλάχιστον δεν παρατηρείται ανάλογη έξαρση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Η μελέτη των στατιστικών στοιχείων γέρνει αναμφίβολα υπέρ της άποψης ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή ο εμβολιασμός είναι το όπλο της ανθρωπότητας απέναντι στην αντιμετώπιση του ιού. Είναι δε ο μόνος τρόπος να οχυρωθούμε απέναντι σε νέες –ίσως ανώδυνες, ίσως πιο επικίνδυνες- μεταλλάξεις και απέναντι στο εφιαλτικό σενάριο σηνδημιών.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Οι αριθμοί χαρακτηρίζονται από αφοπλιστική ειλικρίνεια και είναι η ευθεία γραμμή - άρα η πιο σύντομη διαδρομή- ανάμεσα στα δύο σημεία που πρέπει πάση θυσία να ενώσουμε: Την ανάγκη για εκτεταμένους εμβολιασμούς και την δυσπιστία/φόβο μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού απέναντι στα εμβόλια.
Αν όλες οι κυβερνήσεις δώσουν στον κόσμο αναλυτικά τα στατιστικά στοιχεία με ευκρίνεια και σαφήνεια, τότε μόνο θα έχουμε πιθανότητες να αποκτήσουμε έγκαιρα το τείχος ανοσίας.
Για παράδειγμα, υπάρχει φόβος –και δικαιολογημένα- για τις παρενέργειες των εμβολίων. Ας δώσουμε λοιπόν στοιχεία για το σύνολο επί τοις % των θανάτων από θρόμβωση λόγω νόσησης από Covid 19 και λόγω εμβολιασμών. Το ίδιο να κάνουμε και για τις μυοκαρδίτιδες, τις περικαρδίτιδες κ.ο.κ.
Επίσης, καθώς κλείσαμε σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, καλό θα ήταν να επικοινωνηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid 19, για τις οποίες μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν έχει την παραμικρή ιδέα.
H πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση του πληθυσμού με την παραβολή των στατιστικών στοιχείων από το εκάστοτε σύστημα υγείας είναι ο πιο σύντομος και αποτελεσματικός δρόμος να αποκτήσουμε το πολύτιμο τείχος ανοσίας και να μην δώσουμε επιπλέον χώρο και χρόνο στον ιό για νέες μεταλλάξεις. Είναι ο μόνος τρόπος να προστατεύσουμε τις ζωές μας και τους αγαπημένους μας, τις δουλειές μας και την οικονομία μας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες