Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Με έναν ενδιαφέρον τέχνασμα η κυβέρνηση ζημιώνει με εκατοντάδες εκατομμύρια τις επιχειρήσεις. Το έξυπνο τρικ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ με τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 25% από 29%, σήμερα, σε βάθος τετραετίας επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περίπου. Εάν το μέτρο ίσχυε όπως ψηφίσθηκε το 2017 και συγκεκριμένα ο συντελεστής μειωνόταν από το 29% στο 26% όλες οι επιχειρήσεις θα είχαν όφελος ύψους 460 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ με το τρικ του κ. Τσίπρα το όφελος περιορίζεται στα 150 εκατ. ευρώ σμε την μείωση κατά μία μονάδα του συντελεστή το 2019. Τα κέρδη που θα είχαν μέχρι τo 2022, θα ήταν πολλαπλάσια αναφέρουν κύκλοι της αγοράς σε σχέση με αυτό που αποφάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας και το επιχειρείν δεν βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες της και κατ΄ επέκταση οι επενδύσεις στην ελληνική οικονομία. Και ενώ στη «γειτονιά» μας οι περισσότερες χώρες διατηρούν χαμηλούς συντελεστές μεταξύ 10 και 12% η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική αδιαφορώντας μάλιστα για το πως και από που θα αναπτυχθεί η χώρα.
Είναι ενδεικτικό ότι η μείωση κατά 10% του επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή αυξάνει 1,3% το ΑΕΠ, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό τη στιγμή μάλιστα που η ανάπτυξη παραμένει αναιμική και μετά βίας όπως υποστηρίζουν ξένοι οίκοι αλλά και διάφοροι θεσμοί θα φθάσει το 2%.
Μία εξήγηση που θα μπορούσε να δώσει κανείς για την πολιτική συρρίκνωσης όχι μόνο των φοροελαφρύνσεων αλλά ακόμα και του επιδόματος στέγασης που μετονομάστηκε σε επίδομα ενοικίου, έγκειται στο ότι το «πακέτο» Τσίπρα βασίστηκε στην υπόθεση πως δεν θα περικοπούν οι συντάξεις και κατά συνέπεια δεν θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Έτσι περικόπτει τα τα περισσότερα από το μέτρα έτσι ώστε αυτά πλέον να καλυφθούν από το υπερπλεόνασμα. Βέβαια, ακόμα και το υπερπλεόνασμα θα περάσει από τους θεσμούς με αποτέλεσμα οι προεκλογικές υποσχέσεις μπορούν να μην εφαρμοσθούν ποτέ. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα.
Έχει όμως σχέδιο για την επόμενη μέρα του. Δηλαδή πως θα καταφέρει να περιορίσει τις ζημιές που θα υποστεί στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Έχει ξεκινήσει να μοιράζει υποσχέσεις όπως για παράδειγμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μικρή περιουσία.
Πάντως το σχέδιο της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι εξαιρετικά ασαφές και ουδείς μπορεί να καταλάβει εάν στο σχέδιο που διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα γίνουν το 2019 και το 2020 και κυριότερο εάν οι μειώσεις που υπόσχεται θα απορροφηθούν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, μετά και τις δηλώσεις Γιούνκερ περί εφαρμογής των συμφωνηθέντων σε ότι αφορά στο μέτρο της μείωσης των συντάξεων από το 2019, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της ειδησεογραφίας. Οι συντάξεις είναι ένα θέμα που την πονά προεκλογικά και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να απομακρύνει το σενάριο μείωσης τους. Δεν αποκλείεται να αρνηθεί στους δανειστές να μειώσει τις συντάξεις. Ωστόσο, το λόγο μετά θα έχουν οι αγορές, ο ευρωπαϊκός λαός και προφανώς οι ξένοι ηγέτες.