Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που παίζει διαρκές «κρυφτούλι» με τα προβλήματα της ΔΕΗ μεταθέτοντας τα προβλήματα όλα τα τελευταία χρόνια στο... μέλλον και τώρα στην επόμενη κυβέρνησης αναφέρεται με δηλώσεις του στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλίας Ζαχαράκης.
Ο ίδιος τονίζει πως όλα τα τελευταία χρόνια άφησαν τη ΔΕΗ να... ξεγυμνωθεί από τα assets της και να χάνει την αξία της προοδευτικά, ενώ απαιτούνταν άμεσο συμμάζεμα και ρηξικέλευθες αποφάσεις.
Σύμφωνα με το χρηματιστή «πλέον εδώ που έφτασε η ΔΕΗ χρειάζεται είτε αύξηση κεφαλαίου, είτε αύξηση τιμολογίων. Επειδή αύξηση κεφαλαίου δεν προβλέπεται, αυτό που θα γίνει – νομοτελειακά – είναι η αύξηση των τιμολογίων, την οποία η τωρινή κυβέρνηση τη «φορτώνει» στην επόμενη.
«Θέλει συμμάζεμα όλο το μαγαζί», σημειώνει ο κ. Ζαχαράκης, μέσω ενός οργανωμένου και αυστηρού business plan το οποίο θα τηρηθεί με ευλάβεια, καθώς η ΔΕΗ έχει μεγάλη κρυμμένη αξία η οποία πρέπει να αναδειχτεί.
Ο κ. Ζαχαράκης πάντως θεωρεί υπερβολική τη χθεσινή πτώση της μετοχής της ΔΕΗ (-17,32), δεδομένου ότι «δεν κινδυνεύει άμεσα με χρεοκοπία, σημειώνοντας ότι έχει αποπληρώσει εξ ολοκλήρου το ομόλογο που έληγε το Μάιο. Για να χρεοκοπήσει μια εταιρεία, θα πρέπει να “σκάσει” ομόλογο» εξηγεί ο χρηματιστής.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «η νέα κυβέρνηση θα έχει πολλή δουλειά να κάνει στην Επιχείρηση. Αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ επικρατεί ένα χάος και όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, τόσο χειρότερα για την εταιρεία. Χρειάζεται ένας ικανός manager που θα εφαρμόσει αυστηρό business plan με οριοθετημένες και ρεαλιστικές στοχεύσεις, ώστε η Επιχείρηση να αρχίσει να συμμαζεύεται. Το παράδειγμα το έχουμε δει και παλαιότερα σε άλλους μεγάλους ομίλους που είχαν ανάλογα θέματα όπως π.χ. στον ΟΤΕ», τονίζει ο επικεφαλής της Fast Finance.
Επίσης, σημειώνει πως «εδώ που φτάσαμε, κανένας Φωτόπουλος και κανένας άλλος συνδικαλιστής δε θα (δικαιούται να) έχει λόγο στις εξελίξεις και στο management της Επιχείρησης, την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Τι έγινε χθες
Θυμίζουμε πως χθες διέρρευσε πως η οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ ενημέρωσε τη διοίκηση και τους γενικούς διευθυντές για τη δυσμενή πορεία των οικονομικών μεγεθών (και) το 2019, θέτοντας και θέμα – αν αληθεύουν οι πληροφορίες – περί δυνατότητας ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της Επιχείρησης μετά το καλοκαίρι σε προμηθευτές, εργολάβους κ.λπ.
Οι πληροφορίες ότι οι ζημιές της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του 2019 έφτασαν στα 254 εκατ. ευρώ, προκάλεσαν ισχυρότατο σοκ σε όλη την αγορά, προκαλώντας τεράστια ανησυχία, ακόμη και για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης.
Θυμίζουμε πως συνολικά το 2018 οι ζημιές της ΔΕΗ είχαν φτάσει στα 903 εκατ. ευρώ, οπότε αν συνεχίσει έτσι το τρέχον έτος και δεν υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή, οι ζημιές ίσως ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ! Ασφαλώς, με τέτοιες ζημιές, για δεύτερη χρονιά, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη η εταιρεία και απαιτούνται δραστικές αλλαγές.
Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, η μετοχή της Επιχείρησης εξ αρχής της ημέρας δέχτηκε «πυρά» ρευστοποιήσεων οι οποίες κλιμακώθηκαν στην εξέλιξη της συνεδρίασης, με τον τίτλο να κλείνει στα χαμηλά ημέρας και στα 1,7280 ευρώ με πτώση 17,32%, ενώ διακινήθηκε εξαιρετικά μεγάλος όγκος 3,25 εκατ. τεμαχίων μέσω 6 εκατ. ευρώ τζίρου!
Βεβαίως – και ασχέτως με την εξαιρετικά αρνητική είδηση των αποτελεσμάτων – δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ έως σήμερα κέρδιζε άνω του 60% το 2019 και ήταν το πρώτο (μη τραπεζικό) blue chips σε απόδοση σε όλη την αγορά, οπότε η σημερινή εξέλιξη ήταν το εφαλτήριο για βίαιη κατοχύρωση.