Κατά την παρουσίαση του νέου του υπουργικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών, γεγονός που οδηγεί σε κάποια αισιοδοξία ότι η χώρα θα χαράξει πλέον μια νέα οικονομική πορεία.
Σύμφωνα με το CNBC, o Μεχμέτ Σιμσέκ αναλαμβάνει τα ηνία του «νευραλγικού» τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς οι αγορές ελπίζουν ότι η Τουρκία στη νέα εποχή Ερντογάν θα επανέλθει σε τροχιά «οικονομικής ορθοδοξίας».
Ο Σιμσέκ ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές του και στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας από το 2015 έως το 2018, μετά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2023 σημαίνει παράταση της διακυβέρνησής του σε μια τρίτη δεκαετία στην εξουσία, άλλαξε τα περισσότερα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου με εξαίρεση τους υπουργούς Υγείας και Πολιτισμού.
«Η δημιουργία μιας νέας ομάδας από τον Σιμσέκ στο βασικό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας θα σήμαινε ότι θα έχει αρκετά ισχυρό έλεγχο της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ανώτερος στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management για τα κρατικά κράτη της Ε.Μ. Τίμοθι Ας. «Η τουρκική οικονομία έχει την ευκαιρία να ανακάμψει από το χείλος του γκρεμού», συνέχισε.
Ενίσχυση τουρκικής οικονομίας
Οι αναλυτές της Goldman Sachs υποστηρίζουν ομοίως την άποψη ότι ο νέος διορισμός θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερες πιθανότητες για πιο ορθόδοξες πολιτικές.
«Πιστεύουμε ότι η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέου υπουργού Οικονομικών και Οικονομικών αυξάνει την πιθανότητα ότι η νομισματική πολιτική θα μετατοπιστεί προς μια πιο ορθόδοξη κατεύθυνση», έγραψε η Goldman σε έκθεση της.
Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δίνει επί του παρόντος έμφαση στην επιδίωξη της ανάπτυξης και του εξαγωγικού ανταγωνισμού και όχι στην τιθάσευση του πληθωρισμού. Αψηφώντας τις παραδοσιακές νομισματικές πολιτικές, ο Ερντογάν, υιοθετεί την αντισυμβατική άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει τον πληθωρισμό, θέτοντας την κεντρική τράπεζα σε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων εν μέσω ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.
Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω των πολιτικών του Ερντογάν και της επιρροής του στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Η πτώση αυτή αυξήθηκε μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, διολισθαίνοντας σε νέα χαμηλά επίπεδα μετά τον εκ νέου διορισμό του Ερντογάν.
Η λίρα διαπραγματευόταν στα 21,1023 έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, αφού ξεκίνησε το έτος περίπου στα 18,6935.
Τέλος, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το νόμισμα έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω εξασθένησης σε βαθύτερα χαμηλά επίπεδα, έναντι του δολαρίου σε 12 μήνες, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 22.
Διαβάστε ακόμη:
Τουρκία: Κάτω από το 40% ο πληθωρισμός για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες