Οι last minute κρατήσεις κυριαρχούν και φέτος στην τουριστική αγορά, με τους ταξιδιώτες να κλείνουν αεροπορικά έως και… τρεις ώρες πριν την άφιξή τους, ενώ κάνουν κράτηση σε ξενοδοχεία έως και μία ημέρα πριν φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς στο Liberal Markets οι πληρότητες στο Ηράκλειο Κρήτης αγγίζουν το 100%, ενώ παρόμοια εικόνα καταγράφεται και σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική και ορισμένα νησιά του Ιονίου.
Οι περισσότερες κρατήσεις γίνονται από Γερμανούς, Βρετανούς, Αμερικάνους, Ισραηλινούς και Ελβετούς, ενώ αυξημένη κινητικότητα παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα από κρατήσεις Πολωνών.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες οι περισσότερες κρατήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τις 15 Ιουλίου και αφορούν όλη την περίοδο του Αυγούστου, ενώ ορισμένοι κάνουν δειλά δειλά τις πρώτες τους κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο. Η παράταση της τουριστικής σεζόν αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για τη φετινή χρονιά, καθώς σε αυτή την περίπτωση ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 40-50% των τουριστικών εσόδων θα είναι ακόμη πιο εφικτός.
Ωστόσο όλα τελούν υπό την αίρεση της εξάπλωσης της πανδημίας, καθώς σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ληφθούν περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.
Ήδη καταγράφεται στη χώρα μας αύξηση των κρουσμάτων με τα μηνύματα που εκπέμπονται από ρυθμιστικές αρχές του εξωτερικού, να μην είναι ενθαρρυντικά. Eιδικότερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προσέθεσαν στο “πολύ υψηλό” επίπεδο κινδύνου Covid-19, 16 νέους προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το CDC, ο χαρακτηρισμός κινδύνου “Επίπεδο 4: Covid-19 Πολύ υψηλό” σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις χώρες, αλλά και όσοι πρέπει να ταξιδέψουν θα πρέπει πρώτα να εμβολιαστούν πλήρως.