Πλησιάζει ο επίλογος όσον αφορά στη διάσωση και εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής με άξονα την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για να διασφαλιστεί η συμμετοχή τουλάχιστον ενός εκ των τεσσάρων ενδιαφερόμενων επενδυτών οι τρεις εκ των οποίων αποκλείστηκαν καθώς θέτουν όρους που θίγουν τα δικαιώματα του ΤΧΣ. Παρότι όλα δείχνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο να μπει σε αυτή τη φάση ξένος παίκτης στην αύξηση κεφαλαίου, οι σύμβουλοι της Attica Bank θα εξαντλήσουν και το τελευταίο χρονικό περιθώριο πριν το προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 240 εκατ. ευρώ που θα καλύψει κεφαλαιακές τρύπες της τράπεζας.
Στην τράπεζα είχε δοθεί περιθώριο μεχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τις εποπτικές αρχές του Eυρωσυστήματος για να προτείνει σχέδιο εξυγίανσης και η διοίκηση ανακοίνωσε πλάνο για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. για να ακολουθήσουν μη δεσμευτικές προσφορές στις 29 Σεπτεμβρίου και δεσμευτικές στις 25 Οκτωβρίου.
Οι σύμβουλοι, Axia Ventures και Εuroxx, θα ενημερώσουν το ΔΣ για το θέμα της συμμετοχής ξένων επενδυτών στην ΑΜΚ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το fund Εllington που τρέχουν οι ομογενείς Michael Vranos και John Geanakoplos. To fund είχε αποκτήσει το 2017 το χαρτοφυλάκιο Artemis κόκκινων δανείων της τράπεζας, αξίας 1,3 δισ. ευρώ. Ένας ακόμη από τους μεγάλους παίκτες που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, η Bain Capital, φαίνεται πως βρίσκεται εκτός διαδικασίας σε αυτή τη φάση καθώς οι όροι που θέτει δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από το Ταμείο.
Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούνται, η συμμετοχή κάποιου ιδιώτη επενδυτή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη, όσο τουλάχιστον εξακολουθούν να υπάρχουν «σκοτεινές γωνίες» για την πραγματική χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας Αττικής. Και αυτό καθώς εκτιμάται ότι το κεφαλαιακό της άνοιγμα είναι μεγαλύτερο από τα 240 εκατ. ευρώ της σχεδιαζόμενης αύξησης. Το πραγματικό μέγεθος του ανοίγματος είναι σε γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος που έχει διενεργήσει Asset Quality Review.
Κατά συνέπεια το πιθανότερο σενάριο είναι να αναλάβει την εξυγίανση της τράπεζας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω συμμετοχής του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου καθώς κατέχει το 68% και να συμμετέχει και το ΤΜΕΔΕ με περίπου 50 εκατ. ευρώ αλλά πιθανόν και ο ΕΦΚΑ.
Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την εξυγίανση θα ακολουθήσει σύντομα, σε λίγους μήνες, δεύτερη αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα κληθούν να πάρουν μέρος ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, πιθανώς και με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή, αφού θα έχει ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο.
Το ΤΧΣ βρέθηκε να κατέχει ποσοστό 68% στην Τράπεζα Αττικής μετά τη μετατροπή των warrants και την εισαγωγή 16,5 εκατ. νέων κοινών μετοχών. Το ποσοστό του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών και Δημοσίων Εργων (ΤΜΕΔΕ) έχει υποχωρήσει στο 14,7% από 46,3% και του e-ΕΦΚΑ στο 10,3% από 32%.