Uniswap: Τι σηματοδοτεί η εισαγωγή τέλους συναλλαγών
Shutterstrock
Shutterstrock
Κρυπτονομίσματα

Uniswap: Τι σηματοδοτεί η εισαγωγή τέλους συναλλαγών

Τους τελευταίους μήνες, το Uniswap έχει αναπτυχθεί πέρα από τον αρχικό του σκοπό ως αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Το κορυφαίο αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο συνεχίζει να εργάζεται για να γίνει μια ενιαία εφαρμογή για όλα τα κρυπτονομίσματα.

Πρόσφατα, λάνσαρε ένα self-hosted ψηφιακό πορτοφόλι που είναι διαθέσιμο σε marketplace κινητών συσκευών προσπαθώντας να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από όσους προτιμούν τη χρήση smart phone. Πέρυσι, εξαγόρασε την Genie, ένα aggregator για NFT συλλογές.

Ένα μήνα αργότερα, το Uniswap ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την MoonPay, επιτρέποντας στους χρήστες της Uniswap να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιώντας χρεωστικές, πιστωτικές κάρτες ή τραπεζικά εμβάσματα.

Οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων $UNI- του Uniswap, δηλαδή του μεγαλύτερου αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, απέρριψαν τη συνεργασία, προτείνοντας την εισαγωγή χρέωσης τέλους συναλλαγών για παρόχους ρευστότητας στην πλατφόρμα.

Το Uniswap V3 κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2021 και η δυνατότητα συγκέντρωσης ρευστότητας που εισήγαγε η τρίτη έκδοση του αποκεντρωμένου ανταλλακτηρίου, θεωρείται σημαντική ανακάλυψη για τη βιωσιμότητα των αυτοματοποιημένων διαπραγματευτών αγοράς (AMM), καθώς προσφέρει πολύ βελτιωμένη κεφαλαιακή απόδοση.

Στη ψηφοφορία που έγινε σχετικά με την επιβολή τέλους συναλλαγών, το 45,3% υποστήριξε πως δεν πρέπει να επιβληθεί τέλος, ενώ το 54,6% ψήφισε υπερ του τέλους συναλλαγών. Οι ψήφοι χωρίστηκαν σε δύο επιλογές για να οριστεί η προτεινόμενη χρέωση ίση, είτε με το ένα πέμπτο, είτε με το ένα δέκατο της προμήθειας επί της συναλλαγής.

Η πρόταση παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα από την GFX Labs, η οποία υποστήριξε ότι η Uniswap ήταν σε «ισχυρή θέση» να ενεργοποιήσει τις χρεώσεις πρωτοκόλλου και «να αποδείξει ότι το πρωτόκολλο μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα». Φυσικά εάν αυτό αποδεικνυόταν θα δημιουργούσε εξαιρετική δυναμική και για το κρυπτονόμισμα του αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου.

«Το Uniswap είναι ένα αποκεντρωμένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων και οι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν συνηθίσει να πληρώνουν τέλη για να χρησιμοποιούν τα ανταλλακτήρια. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι οι πάροχοι ρευστότητας είναι χρήστες του πρωτοκόλλου και δεν χρειάζονται πλήρεις εκπτώσεις», ανέφερε η GFX Labs στην πρόταση.

«Οι LP που βγάζουν τα περισσότερα χρήματα από το Uniswap δεν είναι έμποροι λιανικής. Είναι επαγγελματίες market makers, ακριβώς όπως αυτοί που εμφανίζονται στα παραδοσιακά ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων» προσέθεσε η εταιρεία.

Με βάση την κατανομή ψήφων, φαίνεται ότι η κοινότητα του πρωτοκόλλου συγκλίνει ολοένα και περισσότερο στην εισαγωγή τέλους,  δημιουργώντας έτσι ένα νέο μοντέλο για τα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας και δίνοντας νέα αξία στα κρυπτονομίσματα αυτών.

Εάν υπάρχει τέλος συναλλαγών και τα κέρδη μοιράζονται στους κατόχους κρυπτονομισμάτων, τότε το κρυπτονόμισμα καταλήγει να έχει ιδιότητες που το καθιστούν κινητή αξία. Αντίστοιχα, οι αυτόνομοι αποκεντρωμένοι οργανισμοί (DAOs) θα μοιάζουν περισσότερο με εταιρείες.

Ωστόσο, ίσως είναι και το χειρότερο timing που θα μπορούσε να εισαχθεί το τέλος συναλλαγών, καθώς το Uniswap αποτελεί σημαντικό καταλύτη και παράδειγμα για την αγορά. Η εισαγωγή τελών σε μια αγορά με περιορισμένο όγκο συναλλαγών (σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα με τον Νοέμβριο του 2020), ενώ κορυφώνεται η ρυθμιστική επίθεση στα ανταλλακτήρια από τις αρχές των ΗΠΑ και συνεχίζεται το bearish market στις αγορές κρυπτονομισμάτων, δείχνει πως η εισαγωγή τελών τη δεδομένη χρονική στιγμή, ίσως είναι λάθος.

Ένα βασικό ερώτημα είναι το πώς θα αντιδράσουν οι πάροχοι ρευστότητας (LP) όταν αφαιρεθεί το ένα δέκατο των εσόδων τους από τις αμοιβές που θα λαμβάνουν, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να μετακινήσουν τη ρευστότητα σε άλλα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια.