«Ξεθωριάζουν» οι ελπίδες για ανοδική αναθεώρηση
shutterstock
shutterstock
Ρυθμός ανάπτυξης

«Ξεθωριάζουν» οι ελπίδες για ανοδική αναθεώρηση

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας στο α’ εξάμηνο ενώ ανακοίνωσε περιορισμένο ποσοστό ανάπτυξης –τουλάχιστον σε σχέση με τις προσδοκίες- για το 3ο τρίμηνο. Ο ρυθμός υποχωρεί κάτω από το 6% στο 9μηνο (ήταν αισθητά υψηλότερος στο 6μηνο) και πλέον περιορίζονται αισθητά οι πιθανότητες να καταγραφεί τελικώς κάτι καλύτερο από το 5,6% που έχει αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Από τα στοιχεία του 3ου τριμήνου, το οικονομικό επιτελείο «κρατά» την συνέχιση της ανόδου στις επενδύσεις ενώ μπαίνει παράγοντας «επιδοτήσεων ενέργειας». Στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αναφέρεται ότι «το ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο επηρεάστηκε ανασταλτικά από το σημαντικά αυξημένο επίπεδο των επιδοτήσεων επί των προϊόντων που αφορούν στην ενέργεια αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρεται στις επιδοτήσεις που δόθηκαν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Επίσης, μπαίνει ακόμη μια παράμετρος την οποία αναφέρει και στη σχετική δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών: αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία όλων των προηγούμενων ετών (και του 2021 και του 2020 και το 2019) με αποτέλεσμα να… μεταφερθούν τα γκολποστ.

Δηλαδή, από τη στιγμή που αλλάζει η βάση σύγκρισης, αλλάζουν και τα δεδομένα. Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας υποστηρίζει στη δήλωσή του ότι το ΑΕΠ το 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 2254 δις. ευρώ το 2023, υψηλότερο κατά 45 δις. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου δεν έσπασε τελικώς το φράγμα των 50 δις. ευρώ οπότε το τελικό ποσοστό ανάπτυξης για το σύνολο του 2022 θα εξελιχθεί σε… θρίλερ. Στο 9μηνο είμαστε πολύ κοντά στον ετήσιο στόχο που έχει αναγραφεί στο τελικό σχέδιο ενώ το να περιμένει κανείς εντυπωσιακό ποσοστό ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο είναι παρακινδυνευμένο πλέον ειδικά από τη στιγμή που μπαίνει και μια παράμετρος που δεν είχε ληφθεί υπόψη: οι επιδοτήσεις. Οι οποίες συνεχίστηκαν με εντατικό ρυθμό και στο 4ο τρίμηνο, ειδικά κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Οι ετήσιες μεταβολές στα επιμέρους συστατικά του ΑΕΠ διαμορφώθηκαν ως εξής:

·         Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 3,6% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

·         Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 7,7% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021.

·         Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,0%.

·         Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,6%.

Οι τριμηνιαίες μεταβολές διαμορφώθηκαν ως εξής:

·         Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.

·         Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.

·         Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2022.

·         Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,4%.

·         Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022.

·         Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 2,5%.