Την ενσωμάτωση χιλιάδων μεταναστών στην ελληνική ως λύση στο πιεστικό πρόβλημα του δημογραφικού πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
«Είναι σαφές ότι οι κήρυκες του ρατσισμού και της ξενοφοβίας οδηγούν τη χώρα -διά του αποτελέσματος- σε πληθυσμιακή συρρίκνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση για το δημογραφικό στη Βουλή. «Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινωνία συμπεριληπτική, μια χώρα πρότυπο συνύπαρξης, αλληλεγγύης, μια χώρα που αγκαλιάζει τον πλούτο των παραδόσεων και των διαφορετικών καταγωγών. Την Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων όπως ήταν άλλωστε πάντα στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της», πρόσθεσε".
Κατόπιν, επικαλούμενος στοιχεία του Population Europe του Ινστιτούτου Max Planck, ανέπτυξε τα επιχειρήματά του, υποστηρίζοντας πως «χώρες οι οποίες παρά την πρόσφατη άνοδο της ακροδεξιάς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα πολιτογράφησης μεταναστών -είτε για διαμένοντες για μεγάλο διάστημα μόνιμα στη χώρα είτε πολύ περισσότερο για μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς- αναμένεται τα επόμενα χρόνια να δουν ανατροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το δημογραφικό, δηλαδή να δουν αύξηση στον πληθυσμό τους. Τέτοιες χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Βέλγιο. Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά έως το 2050, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μεταναστευτικής τους πολιτικής».