Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος της Ελλάδας, η αξιοπιστία της οποίας «δε θα κριθεί από τη ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ή όχι», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το χαιρετισμό του στα «Ποσειδώνια 2018».
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δουλεύουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας για μια λύση ικανή να πείσει μακροπρόθεσμα τις αγορές διατηρώντας τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας σε βιώσιμα μακροπρόθεσμα επίπεδα», προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει «προσαρμόζοντας την αποπληρωμή τόκων και χρεωλυσίων στο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, μέσω του λεγόμενου γαλλικού μηχανισμού.»
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα» που εφάρμοσε η κυβέρνησή του, αναφέροντας ότι «ισορροπήσαμε τα δημόσια οικονομικά με τρόπο αξιόπιστο. Από μια χώρα διαρκώς ελλειμματική και σχεδόν τελευταία στο σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, σήμερα η Ελλάδα είναι από τις πρώτες και είναι μια χώρα πλεονασματική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτό τον τρόπο ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη των εταίρων αλλά και των αγορών, κάτι που χαρακτήρισε ως «διαβατήριο για την οριστική έξοδο από τα προγράμματα στήριξης», ενώ επισήμανε ότι συνιστά ταυτόχρονα «και η εγγύηση για τη σταδιακή ελάφρυνση των φορολογικών βαρών τα επόμενα χρόνια».
Όσον αφορά στη ναυτιλία, η Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, με το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου και το 50% του ευρωπαϊκού, σε όρους χωρητικότητας, να ανήκει σήμερα σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες». Όπως σημείωσε, «η δραστηριότητα των οποίων, προφανώς και αποτελεί ένα βαρύνον μέγεθος στο ΑΕΠ της χώρας. Αρκεί να πω ότι μόνο για το 2017, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα ξεπέρασε τα 9 δισ. ευρώ, σχεδόν 20% πάνω, σε σχέση με το 2016», επισημαίνοντας την ανάγκη η ελληνική ναυτιλία να μην είναι η θετική εξαίρεση στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ένα από τα πολλά παραδείγματα, των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που αναπτύσσονται δυναμικά.