Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Αλαλούμ επικρατεί στη Βουλή με τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, μετά τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας περί κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «φόρμουλα» που προετοιμάζει ο πρόεδρος της Βουλής είναι να παραμείνει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ο Σπ. Δανέλλης, ως ανεξάρτητος βουλευτής (η επιτροπή θα έχει δύο ανεξάρτητους, ο άλλος είναι ο Δημήτρης Καμμένος), ενώ θα προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου -κατά την κυβέρνηση- να εκφράζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου ξεπερνά έναν «σκόπελο», ο οποίος βέβαια θα ήταν ορατός στην περίπτωση που το Ποτάμι καταψηφίσει τη Συμφωνία. Την ίδια ώρα, στους διαδρόμους κυκλοφορεί έντονα το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικαλεστεί πώς η επιτροπή γνωμοδοτεί και άρα δεν απαιτείται κάποιου είδους έγκριση. Ορισμένοι βουλευτές υποστήριζαν ότι παλαιότερα τα νομοσχέδια που «κόλλαγαν» στις επιτροπές αποσύρονταν για πολιτικούς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έλαβε από τις υπηρεσίες της Βουλής σχετικό έγγραφο, μέσω του οποίου ζητούνταν να αντικατασταθεί ο Σπ. Δανέλλης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης όρισε τον Γρηγόρη Ψαριανό νέο εκπρόσωπο στην Επιτροπή. Πάντως, από το Ποτάμι ξεκαθάριζαν ότι η τοποθέτηση του κ. Ψαριανού δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά (ο Ψαριανός λέει «όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά διαχειριστικά. Όπως, άλλωστε, ξεκαθάριζαν σε περίπτωση που χρειαστεί το κόμμα θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Γ. Ψαριανού, με τον Γιώργο Μαυρωτά.
Για την ιστορία, αυτή τη στιγμή η Επιτροπή αριθμεί 55 βουλευτές εκ των οποίων 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και των ΑΝΕΛ. Επειδή ο Σπ. Δανέλλης θα παραμείνει ως ανεξάρτητος αυτομάτως η επιτροπή θα απαρτίζεται από 56 βουλευτές με την κυβέρνηση να διαθέτει 28 θετικές ψήφους για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Συνεπώς η αντιπολίτευση και η νέα πλειοψηφία θα έχει ακριβώς τους ίδιους βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση, και σύμφωνα με την κυβέρνηση, για να αποτυπωθεί η πλειοψηφία θα προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής που θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας στην επιτροπή πλειοψηφία 29 βουλευτών σε σύνολο 57!
Η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 31 παράγραφος 5 της Βουλής, το οποίο αναφέρει ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ν. Βούτσης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες επιχείρησε να υποβαθμίσει στο ζήτημα, λέγοντας ότι δεν είναι επί του παρόντος. «Όταν έρθει η συμφωνία για να ξεκινήσει η διαδικασία θα έχετε ενημερωθεί για όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί», είπε χαρακτηριστικά, ισχυριζόμενος ότι όλες οι διαδικασίες θα γίνουν σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η Βουλή έχει στείλει αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο για την συγκρότηση των Επιτροπών.